Клонирана крава даде потомство за първи път в Русия, съобщи ТАСС.

Телето се е родило здраво, с тегло 40 кг, съобщиха от пресслужбата на Министерството на селското стопанство и храните на Московска област. От министерството уточниха, че телето, родено на 30 декември 2022 г., е кръстено Декабрист.

"Разработването на технология за редактиране на генома може да бъде възможно само ако клонирани животни са в състояние да произвеждат жизнеспособно потомство. Ето защо раждането на първото потомство от клонирана крава е голямо постижение за руските учени. Животните се чувстват добре и са под ежедневен надзор на ветеринарни специалисти", каза Георгий Филимонов от министерството.

Успешните проучвания са проведени от специалисти от Федералния изследователски център по животновъдство на името на акад. Л. К. Ернст, допълват от министерството, цитирани от БТА.

През април 2020 г. в изследователския център беше получен първият клонинг на едър рогат добитък в Русия, използвайки ядра на соматични клетки като донори.

Родената юница Цветочка получи името си от названието на клетъчната линия, използвана като донор на ядра за клониране.

"Клонирането (SCNT) с помощта на генетично модифицирани соматични клетки днес се смята за основна технологична платформа за геномно редактиране на говеда и други селскостопански животни. В тази връзка специалистите провеждат изследвания, насочени към подобряване на критично важните етапи на технологичната верига", отбелязаха от министерството.