Вселената ще просъществува още около 140 милиарда години, т.е. ще достигне възраст, която е 10 пъти по-голяма от тази на наблюдаемия свят - 13,8 милиарда години, сочат резултатите от изследване на международен екип, качени на сайта arXiv.org.

Специалистите стигнали до тези заключения, след като наблюдавали около 10 милиона галактики с помощта на камерата HSC (Hyper Suprime-Cam) на телескопа "Субару" на японската космическа агенция ДЖАКСА, който се намира на Хавайските острови.

Вижте кои са най-красивите галактики във видимата Вселена >> >> >>

Като проследили разпределението на тъмната материя и тъмната енергия, на които се приписват над 95 на сто от масата и енергията на наблюдаемия свят, учените са преценили темповете, с които се разширява Вселената. Оказва се, че те са малко по-бавни, отколкото се смяташе досега.

Вселената продължава да се разширява, но след 140 милиарда години е възможно да настъпят непрогнозируеми промени. Тя може да стигне до "състояние на резонанс", а след това разширяването да спре и някои галактики да изчезнат.

Вселената може да е произлязла от черна дупка >> >> >>

Наблюденията позволяват на учените да създадат подробна триизмерна карта на разпределението на материята във Вселената.

През юли учени създадоха модел на гибелта на Вселената. Три години по-рано техни колеги представиха нови доводи, че наблюдаемият свят ще преустанови съществуването си след 22 милиарда години в резултат на Голям разрив.