Малък астероид може да навлезе в земната атмосфера в началото на ноември, съобщи Центърът за изследване на близкоземни обекти към Лабораторията за реактивни двигатели, изследователско звено на американската космическа агенция НАСА.

Макар и с много малка вероятност, събитието може да се случи на 2 ноември, ден преди президентските избори в САЩ. Космическото тяло, което НАСА следи, е малък астероид с обозначение 2018 VP1.

Както подсказва името му, 2018 VP1 беше открит през 2018 г. Той принадлежи към групата на "Аполоните" - това са близкоземни астероиди, чиито орбити пресичат земната орбита от външната страна. Подобни тела са теоретично опасни за нашата планета.

НАСА твърди, че на 2 ноември 2018 VP1 ще бъде много близо до Земята - на разстояние от 420 000 до 7500 км. Шансовете за навлизане в атмосферата на нашата планета са 0,41%.

Астероидът обаче не носи никаква сериозна заплаха, тъй като е много малък - с диаметър около 2 метра. Ако влезе в земната атмосфера, астероидът просто ще се разруши, оставяйки след себе си следа, която прилича на ярък метеор.