НАСА планира да разбие космически кораб в астероид, като мисията трябва да започне във вторник, съобщи ЮПИ, цитирайки представители на американската космическа агенция.

Целта е да се покаже как човечеството би могло да предотврати фатален сблъсък чрез промяна на траекторията на движение на действително опасни космически тела.

Сондата DART е планирано да бъде изстреляна във вторник сутринта българско време.

За първи път космически кораб ще се опита да се разбие в астероид следващата есен като експеримент, за да покаже как може да се промени траекторията на този вид космическо тяло, ако се насочи към Земята, обясни Лори Глейз от НАСА.

През септември или октомври 2022 г. сондата DART трябва да се блъсне в астероида Диморфос, който е с диаметър 160 м. В резултат той би трябвало да промени орбитата си около по-големия Дидимос, чийто диаметър е 780 м. Те не представляват заплаха за Земята.

"Смятам, че след като завършим този тест, ще научим невероятно много неща и ще бъдем много по-подготвени в бъдеще, ако наистина потенциален астероид се окаже заплаха," обяснява Глейз.

От НАСА обаче признават, че не е ясно дали ще научат всичко, което трябва да знаят, за да защитят Земята от евентуален подобен смъртоносен удар.

Компанията SpaceX планира да стартира мисията от полигона на военновъздушната база "Ванденберг" в Калифорния.

Ракетата-носител "Фалкон-9" или ще излети във вторник, или ще трябва да се изчака друг подходящ прозорец за изстрелване след 84 дни.

Мисията, която ще изпробва системата на НАСА за защита на Земята от астероиди, е на стойност 330 милиона щатски долара.