НАСА изпраща космически кораб до лунната повърхност, за да изследва "една от най-отличителните и загадъчни природни особености на Луната". Това съобщиха от агенцията.

Тя е възложила на компанията Intuitive Machines нов договор за изпращане на апарата Nova-C до земния спътник. Изследването ще бъде част от мисията IM0-3, която е планирана за 2024 година.

Спускаемият апарат ще се опита да кацне в Reiner Gamma. Става дума за мистериозен вихър, който може да обогати знанията ни за Луната. Все още има много неща, които учените не знаят за тези вихрушки, включително как се образуват или как могат да бъдат свързани с магнитното поле на космическото тяло.

До 1966 г. учените смятаха, че тези явления са кратери. Но космическият кораб на НАСА Lunar Orbiter II се доближи достатъчно близо, за да разбере, че не са.

Мисията IMO-3 ще изпрати над 90 килограма полезен товар до Reiner Gamma, включително оборудване за измерване на магнитното поле на Луната. Няколко по-малки апарата също ще работят около спускаемия модул, за да създадат 3D карта на околността.