Учени от Cortical Labs са научили стотици хиляди мозъчни клетки да играят пинг-понг, като реагират на импулси на електричество. Клетките са разположени на плоскост  и могат да се учат и координират по-бързо, отколкото изкуствен интелект.

"Смятаме, че е справедливо да ги наречем мозъци на киборги", казва Брет Каган, главен научен директор на Cortical Labs, който ръководи изследването.

Според изследователите формирането на мрежа от човешки мозъчни клетки или отглеждането на органоиди от тях предлага по-добра алтернатива на изкуствения интелект.

Много екипи по света изучават мрежи от неврони в съдовете, като често ги отглеждат в подобни на мозъка органоиди. Но това е първият път, когато е установено, че мини-мозъците изпълняват задачи, насочени към целта, казва Каган.

Нарастващата способност за създаване на мини човешки мозъци в лаборатории или интегриране на човешки клетки в животински мозъци предизвиква притеснения относно тяхното използване, казва Алекс Пърлман.

По думите му технологията е "етично минно поле". Не е ясно дали модифицираните животински мозъци или отгледаните от човешки клетки мозъчни органели нямат по-развито съзнание. От една страна, изследователите са категорични, че това не е така. От друга обаче съществуват доста неясноти около функционирането на мозъка и съзнанието.

Критиците на технологията споделят, че тя може да позволи създаването на "перманентен Ад на Земята".