Боб Кабана е ветеран астронавт на НАСА, който от 2008 година оглавява Космическия център Джон Кенеди във Флорида. Едно от притесненията му е свързано с твърде голямата концентрация върху Луната.

Вижте ракетата, с която НАСА ще се върне на Луната >> >> >>

По време на днешната среща на Консорциума за иновации на лунната повърхност Кабана разказа как вижда бъдещето на пилотираните мисии извън орбита.

На въпроса какво е определението на НАСА за "устойчиво" присъствие на Луната, Кабана разкри, че според него не става дума непременно за "постоянно пребиваване с определен набор от хора за дълъг период от време".

"Не искаме да засядаме на Луната", добави той, допълвайки, че САЩ "трябва максимално бързо да научи необходимото, за да можем да продължи към Марс".

На конференцията Кабана изпрати ясен сигнал: НАСА все още е твърдо ангажирана с целта си да отведе първите хора на Червената планета.

Накратко, висшето ръководство на НАСА гледа на Луната като на стъпало.

"Досега позицията на тази администрация към продължителни лунни операции беше малко размита, но това е ясен отговор", написа старшият космически репортер на Ars Technica Ерик Бергер в отговор на коментарите на Кабана. "Това ще стопли сърцата на онези, които искат да видят как НАСА тръгва напред към Марс."

Голяма част от този план е свързан със SpaceX. Компанията на Илон Мъск разработва система за кацане на хора, способна да изведе не само товари, но и астронавти на повърхността на Луната. Много е вероятно, ако SpaceX успее, компанията да сключи договор и за Марс.

Планираният от агенцията Lunar Gateway също ще позволи на НАСА и нейните търговски партньори надеждно да достигнат до лунната повърхност.

Но след като лунните операции бъдат установени, агенцията е насочена към Марс.

Надеждата е, че на земния спътник ще може да се научи достатъчно за поддържането на човешкия живот в космоса - включително местообитания, системи за поддържане на живота и въздействието на радиацията в дълбокото пространство върху човешкото тяло. Тези знания ще позволят на астронавтите да оцелеят през месеците в пътуване до Червената планета и по време на престоя им там.