Изследователите са открили най-бързата известна звезда, която някога е избягала от Млечния път. Това е станало в резултат на избухването на свръхнова.

Не само една звезда се е изстреляла в междугалактическото пространство. Изследователите идентифицираха две звезди-беглеци, които са се ускорили до зашеметяващи скорости.

Както е описано в документ, който все още предстои да бъде рецензиран, изследователите откриха, че звезда, наречена J1235, "препуска" през Млечния път с невероятните 6 062 400 км/ч, докато звездата J0927 се движи с 8 179 200 километра в час.

За сравнение скоростта на светлината е 1 080 000 000 км/ч или над 100 пъти повече.

Космическите ни ракети обикновено достигат скорост от около 27 000 километра в час, а най-бързият човешки апарат, слънчевата сонда "Паркър", се движи с 535 000 км/ч. Това се дължи на гравитационното ускорение от Слънцето.

Екипът, ръководен от астрофизика от Харвард Карим Ел-Бадри, идентифицира шест нови звезди-бегълци в нашата галактика след изучаване на данни от Европейската космическа агенция.

Условията за изстрелването с такива скорости на звезди се появяват в бинарни звездни системи, където една звезда е бяло джудже.

Другата звезда започва да агрегира материал от своя спътник бялото джудже, както обяснява ScienceAlert. Това може да натрупа огромни запаси от водороден газ. В определен момент този водороден газ избухва в термоядрена детонация и дори предизвиква втори взрив в ядрото на бялото джудже.

В резултат на това другата звезда в системата се изстрелва в космоса с абсурдни скорости, като дори я извежда извън нашата галактика.

Изследователите предполагат, че в Млечния път може да съществуват още много звезди-бегълци, които просто все още не сме открили. Всъщност някои от тях може да са дори по-бързи от идентифицираните за изследването.