Международен екип, ръководен от китайски учени, откри най-големия газов облак във Вселената с радиотелескопа FAST, съобщиха ТАСС и БТА.

Находката може да помогне на изследователите да разберат по-добре произхода на галактиките.

Гигантският облак от атомен водород е с диаметър около 2 милиона светлинни години и е 20 пъти по-голям от нашата галактика Млечен път. Една светлинна година е еквивалентна на 9,46 трилиона километра.

Откритието става възможно чрез използването на свръхмощния телескоп FAST, разположен в провинция Гуейчжоу, Югозападен Китай. Астрономи от Китай, Европа и САЩ забелязват облака, след като насочват сферичния радиотелескоп в посока на група галактики, известна като Квинтет на Стефан в съзвездието Пегас.

"От откриването му преди 145 години Квинтетът на Стефан е активно изследван с различни наземни и космически телескопи", каза Сю Цун, ръководител на проекта в Националната астрономическа обсерватория на Китайската академия на науките в Пекин.

Екипът му се опитва да използва безпрецедентната чувствителност на радиотелескопа FAST, за да разбере по-добре как галактиките си взаимодействат една с друга, когато за първи път се събират като група. За да направят това, учените търсят клъстери от водородни атоми - те имат специално излъчване, което може да даде информация за събития, случили се отдавна. Поради слабите сигнали на атомите и огромната зона на наблюдение, това е трудна задача.

Въпреки това добре настроеният приемник на FAST и огромната чиния с размерите на 30 футболни игрища правят това възможно. Изследователите откриват гигантска газова структура, която е поне два пъти по-голяма и с по-малка плътност от всеки известен подобен облак. Местоположението й също е доста необичайно, тъй като е сравнително далече от централната зона на Квинтета на Стефан.

"Чудим се защо изобщо все още съществува, след като атомният газ с ниска плътност би трябвало да е унищожен от ултравиолетовото лъчение на космическия фон според съвременните теории", каза Сю Цун.