Американката Нанси Роман, която работи по създаването на телескопа "Хъбъл", почина на 93-годишна възраст, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. По данни на нейни близки, Роман е починала след продължително боледуване на 25 декември.

Както се съобщава в сайта на НАСА, Роман започва работа в космическото ведомство през 1959 г. и става първата жена, заела ръководен пост в НАСА. Наред с други проекти, Роман е работила по конструирането на известната орбитална обсерватория, за което започват да я наричат "майката" на телескопа "Хъбъл". Роман се пенсионира от НАСА през 1979 г., но продължава да сътрудничи на Центъра за космически полети "Годард" в Грийнбелт (в щата Мериленд).

Тя беше активна радетелка за участието на жените в науката и стана известна със своята научна и обществена дейност. В чест на Роман е кръстен един от астероидите - 2516 Roman. През 2017 г. датската корпорация "Лего" - по молба на любителите на световно известния конструктор - пусна серия "Жените от НАСА", като една от петте героини е Нанси Роман.

Телескопът "Хъбъл" носи името на американския астроном Едуин Пауъл Хъбъл (1889-1953).