Русия няма планове да повтаря едногодишни мисии до Международната космическа станция (МКС), заяви в интервю за ТАСС Евгений Илин, главен сътрудник към Био-медицинския институт към РАН.

Целта на едногодишните мисии в Космоса е да проверят как влия безтегловността и повишеното количество заредени частици на човешкия организъм за дълъг период от време. Те симулират по най-близкия и добър възможен начин пътешествието до Марс. Другата цел на подобни мисии, в които космонавтите остават за по-дълъг от нормалния период в Космоса, е поставянето на рекорди.

Руснакът Валери Поляков държи рекорда за най-продължителна мисия в Космоса, където е прекарал 437 денонощия. Генадий Падалка пък е световен рекордьор по сумарен престой в Космоса - 878 денонощия, разпръснати в 5 мисии.

По думите на учения от РАН, Русия за сега не планира едногодишни мисии на МКС, тъй като е натрупала достатъчно знания в областта, включително и благодарение на по-ранните мисии на космическата станция "Мир".

Вижте как изглеждаше руската космическа станция "Мир" >> >> >>

Последната едногодишна мисия на МКС  бе проведена от 2015 г. до 2016 г., когато руснакът Михаил Корниенко и американецът Скот Кели останаха на борда на космическата станция в продължение на 340 денонощия.

Въпреки това Русия всяка година ще изпраща по няколко мисии с космонавти към МКС, а според Евгений Илин срокът за експлоатация на станцията ще бъде удължен до 2028-2029 година. САЩ смятат да провеждат редовни мисии до станцията поне до 2024 година.

Според експерти и в САЩ, и в Русия, в един момент мисиите и поддръжката на МКС ще се превърне в бреме, спъващо прогресът и овладяването на Луната и Марс.