Тази вечер жителите на Северното полукълбо ще могат да наблюдават последната за годината Супер Луна. Явлението се случва непосредствено след равноденствието и настъпването на астрономическата пролет, което се случва доста рядко в историята - последният път това е станало през 2000 г., а следващият път ще е през 2030 г.

Макар пикът на днешната Супер Луна у нас да е бил около 4 часа сутринта и на практика явлението да е преминало, то ако имате късмет ще може да наблюдавате нашия спътник и тази вечер, като той все още ще бъде по-голям на небосвода.

Какво представлява Супер Луната?

Суперлунието е моментът, когато Луната е в пълната си фаза и едновременно на най-близкото си разстояние от Земята, поради което размерът ѝ изглежда по-голям.

Известно е, че Луната извършва пълно завъртане около Земята за един месец или по-точно за 29,5 дни.

През този период Луната, въртейки се в околоземната си орбита, минимално приближава планетата (перигей) и максимално се отдалечава от нея (апогей).

Тъй като Луната се движи по елиптична орбита, разстоянието между двете небесни тела варира от 356 хиляди и 400 километра до 406 хиляди и 700 километра.

Най-голямата и най-ярката Супер Луна за тази година бе на 19 февруари, но тази днес ще е последната за годината.

Вижте какви други астрономически събития ни очакват през 2019 година >> >> >>