Учени създадоха плуващ робот, вдъхновен от изчезнала преди 400 милиона години безчелюстна риба-паразит, която е смучела кръв от животно гостоприемник.

Камило Мело, главен изпълнителен директор на компанията за биороботика KM-RoBoTa и постдокторант от Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана споделя, че неговия робот няма способността да смуче кръв. Всъщност плаващият робот е създаден с медицинска цел.

Благодарение на него учените изучават неврологията и това как централната и периферната нервна система взаимодействат, за да координират движенията.

След многократни съкращения и прекъсвания на гръбначния мозък на робота, екипът наблюдава как роботът все още може да плува, защото сензорите отвън (които имитират периферната нервна система в миногите) позволяват на робота да усети водата и съответно да компенсира, за да запази вълнообразният модел на плуване.

Роботът има и практично приложение, защото помага много в развитието на плувната роботика, необходима за изследването на океаните.