Всички големи космически агенции, както и SpaceX, имат планове за създаването на колония на Марс. Тази идея е приветствана от много учени, като способ гарантиращ оцеляването на вида ни, защото той вече няма да е концентриран само на 1 планета.

Почти сигурно е, че в следващите 30 години човек ще стъпи на Червената планета, а колонизирането макар и с бавни темпове може да започне малко след това. Всъщност учените вече са изчислили колко ще струва създаването на средно голяма и напълно независима от Земята колония на Марс - около 10 трилиона долара. Макар и тази сума да звучи доста, то трябва да отчетем, че това са парите, които САЩ дават за 15 години за своята армия.

Излиза, че създаването на колония на Марс е трудно, но постижимо занятие. Но дали наистина то може да спаси човешкия вид?

Тук учените дават уклончив отговор. Да, хората родени и живеещи на Марс ще са част от нашата цивилизация, но само след няколко поколения няма да са част от нашия вид.

Ниската гравитация - само 1/3 от земната и по-голямото количество радиация от заредените слънчеви частици (макар учените да планират различни защити, включително и и изкуствено електромагнитно поле) ще доведе до мутации.

Очаква се хората на Марс да станат по-високи, с различно кръвно налягане и малко по-слаби мускули. В крайна сметка това ще доведе и до по-различно устройство на костите.

След дълги години, може да се окаже, че "марсианците" не могат да живеят на Земята или в по-добрият случай ще се чувстват крайно некомфортно на нея. Възможните изменения може да доведат и до това, че хората родени на Марс и тези на Земята няма да могат да имат общи деца или пък това ще е крайно опасно - като за родителите, така и за плода.

Учените разкриват, че дори и хората, живеещи на Марс да се отделят в различен подвид, то заради сравнително близкото разстояние те ще останат част от нашата цивилизация. Това най-вероятно няма да е така, ако след хилядолетия напуснем пределите на нашата Слънчева система. Дори и да се заселим на други звезди, огромните разстояния няма да позволяват комуникация в реално време и връзката с родната планета най-вероятно ще се загуби в даден момент.