Космическият кораб "Старлайнър" трябва да се разкачи от Международната космическа станция (МКС) и да се върне на Земята на 22 юни, а не по-рано, както беше съобщено предварително, предоставяйки повече време да се финализира планирането на сложния процес, предаде Ройтерс, позовавайки се на НАСА и компания "Боинг".

Астронавтите на американската космическа агенция Бъч Уилмор и Суни Уилямс пристигнаха на МКС на 6 юни. Те трябваше да прекарат малко повече от седмица на МКС, преди да се завърнат у дома, отбелязва БТА, цитирайки Ройтерс.

При първоначално планираното за 14 юни завръщане "Старлайнър" трябва кацане в пустинята в западната част на САЩ.

"Допълнителното време позволява на екипа да финализира планирането на излитането и операциите", се казва направеното от НАСА и "Боинг" изявление.

Те планират заминаване не по-рано от 22 юни, като оставят отворена възможността за допълнително удължаване на времето за престой на МКС.

Космическият кораб "Старлайнър" на компания "Боинг" беше изстрелян от космодрума Кейп Канаверал във Флорида на 5 юни, поемайки към Международната космическа станция за първи път с астронавти на борда - мисия, която трябва да разшири краткия списък на космическите апарати, превозващи хора.

След години на отлагане и два опита за излитане, отменени в последния момент в рамките на един месец, "Боинг" трябва да докаже с този тестов полет, че "Старлайнър" е безопасен, за да влезе в редовна експлоатация, макар и с четири години закъснение спрямо компания "Спейс Екс", която от 2020 г. превозва астронавти на НАСА до МКС.

Капсулата "Старлайнър" с тегло 13 тона е предназначена за седемчленен екипаж и автономен полет с продължителност 60 часа.

Компания "Спейс Екс" осигурява транспорт до МКС със собствената си капсула "Дракон".

Американската космическа агенция иска да разполага с втори космически кораб в допълнение към този на "Спейс Екс", за да може по-добре да се справи с евентуални проблеми с някоя от капсулите или в извънредни ситуации. 

"Старлайнър" беше изстрелян към МКС от третия опит, след като на два пъти - в началото на май и отново преди близо две седмици, стартът му беше отменен в последния момент, въпреки че астронавтите вече бяха заели местата си и ракетата-носител беше пълна с гориво.

Двамата астронавти - 61-годишният Бъч Уилмор и 58-годишната Суни Уилямс, пристигнаха със "Старлайнър" на МКС за трети път. Ветераните на НАСА се подготвяха за тази мисия от години.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО