Учени предполагат, че тъмната материя може да бъде намерена на неочаквано до момента място - във вътрешността на планетите. Това става ясно от ново изследване, публикувано в списание Physical Review Letters.

Припомняме, че т. нар. тъмна материя е хипотетична субстанция, която все още не може да се наблюдава, но оказва гравитационно влияние върху видимите обекти в космоса. Счита се, че тя е преобладаваща част от цялата материя във Вселената, но за момента това е трудно да се докаже.

Според някои учени, такава материя може да се намира във вътрешността на гигантски газови планети. Те смятат, че е възможно този тип небесни тела да "изсмукват" мистериозните, невидими частици.

В изследването се посочва също така, че гравитационното привличане на планетата може да привлече и улови частици тъмна материя, където в крайна сметка те биха се сблъскали и унищожили една друга, освобождавайки топлина. Следователно планетите в близост до центъра на галактиката, където вероятно има огромно количество тъмна материя, може да са необичайно горещи.

Съавторът на проучването Ребека Леан от Масачузетския технологичен институт отбелязва, че за момента хипотезата на екипа ѝ не може да бъде тествана. Надеждата им обаче е в следващото поколение космически телескопи, които биха могли да подпомогнат такъв тип изследвания.