Метеорния поток Персеиди е може би най-лесния и приятен за гледане "звезден дъжд". Пикът му ще бъде в нощта на 12 срещу 13 август и ще продължи от около 22:00 ч. до около 01:00 часа.

Условията за наблюдение ще бъдат най-добри след 23:00. Ако сте на място извън града, ще може да виждате 90 метеора за час по време на максимума, споделят астрономите. Стига да гледате нагоре към небето за 10 минути, то ще видите поне няколко ярки "падащи звезди", допълват специалистите.

За градове, като София, Пловдив и Варна е необходимо да сте на около час от тях, но за останалите градове е достатъчно да сте на 20-тина минути от табелата на края им, за да виждате по-ясно метеорите. Светлинното замърсяване пречи на наблюденията, съветват астрономите.

Родоначалник на Персеидите, споменати за първи път в китайски летописи през 36 г. след Христа, е кометата Суифт-Тътъл, открита през 1862 г. Метеорният поток е получил наименованието си от съзвездието Персей, където се намира радиантът му (привидната точка, от която се появява).

По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 216 000 км/ч. при навлизането си в атмосферата. Изгарянето на Персеидите, при което те стават видими, се случва на около 97 километра над повърхността на Земята, като метеорите се нагряват до между 1600 и 10 000 градуса по Целзий. По големите от тях се разбиват на парчета или избухват, а шумът от това се чува на Земята.

Любопитен факт е, че кометата Суифт-Тътъл може да се сблъска със Земята, като това би могло да стане през 4479 година, когато кометата ще прелети най-близо до нашата планета. Учените обаче заявяват, че шансът за сблъсък е едва 0.000002%. След това преминаване на кометата обаче предвидимостта на траекторията й става по-трудно и астрономите не могат да направят точни изчисления за следващите й "посещения".

Преди това кометата ще се завърне до Земята през 2126 г., когато ще може да се вижда и с просто око.