Технологията блокчейн отговаря на някои критерии, които биолозите използват, за да дефинират живота. Това става ясно от наскоро публикуван необичаен научен доклад. Според документа, съществуват няколко прилики между начините, по които ДНК и генетиката задвижват еволюцията и това как разклоненията на блокчейн движат технологичния прогрес.

Учените не твърдят, че блокчейнът е жив по същия начин като биологичната клетка. Те обаче предполагат, че "базиран на блокчейн" организъм "отговаря на някои определения на живота" и дори може да надмине биологичния живот в своето развитие.

Според Олег Абрамов, старши учен от Института за планетарни науки, блокчейн мрежите следват всички общоприети критерии за биологичен живот, само без биологичната част и в крайна сметка те биха могли да растат и да се развиват точно като организъм.

Според него такива системи биха имали редица предимства пред биологичния живот като например липсата на програмирано стареене и смърт. Te биха могли да позволят на изкуствения интелект да се развива по начин, който "прилича, но има повече целенасоченост, в сравнение със случайността на естествения подбор" и да става по-умен и по-сложен с течение на времето.