Ново проучване от Космическия институт на Флорида е проучило доказателствата представени в подкрепа на премахването на Плутон от списъка с планети през 2006 година.

Оказва се, че някои от представените тези стъпват върху изключително стари идеи, които смесват астрономията с астрологията - и дори фолклора. В резултат на това учените от Университета на Централна Флорида призовават Плутон отново да бъде признат за планета.

Вижте как изглежда Плутон отблизо >> >> >>

Учените се върнали и към откритията на Галилео Галилей - бащата на съвременната астрономия. Според неговото определение, планета е всеки обект с геологична активност. Това обаче се оказва проблем за астролозите, които искат да работят с конкретен брой небесни обекти. Според определението на Галилей много от луните в Слънчевата система също са планети.

Налага се допълване - условието за признаването на един обект за планета е да изчисти своята орбита от други обекти. Идеята за чиста орбита, следвана около Слънцето се налага, като критерии много по-късно, а аргументът с астрологичен произход е в основата на изваждането на Плутон от списъка с планети.

Учените от Флорида смятат, че трябва да признаем и луните за Планети. Добър пример за това е спътникът на Сатурн - Титан.

Титан е по-голям от Меркурий и малко по-малък от Марс. Луната има своя атмосфера, езера, реки и климат. Единствената причина да не е призната за планета е, че е в орбита около друг по-голям обект. Но дали това е достатъчно, питат учените от Флорида.