Създаването на изкуствена човешка ДНК може да революционизира биотехнологиите, но и да предизвиква безпокойство от етично естество, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Проектът за написване на човешки геном Human Genome Project-Write бе разкритикуван от редица учени заради потенциалната възможност да бъдат създадени деца без биологични родители.

Китайска компания строи фабрика за клонинги >> >> >>Изтъкнато бе също, че среща на стотина учени за обсъждането на проекта в медицинския факултет на Харвардския университет миналата година е била държана в тайна.

Според 25-имата инициатори на проекта, сред които експертът по генетика Джордж Чърч от Харвардския университет и Джеф Бейки от Нюйоркския университет, инициативата би трябвало да доведе до много научни и медицински пробиви, позволявайки да се създадат елементи на ДНК, без да се изразходват големи средства.

Учени създадоха изкуствен организъм с най-малкия геном >> >> >>Потенциалното приложение на проекта е свързано по-специално с възможността да се създадат човешки органи и изкуствени клетки, които са резистентни към всички вируси и видове ракови болести, отбелязаха инициаторите му.

Учените са на мнение, че ще е възможно също да се ускори производството на ваксини и да се разработят лекарства, като се използват човешки клетки и изкуствени органи.

За осъществяването на проекта ще са нужни 100 милиона долара.


Как еволюира човечеството >> >> >>