Все повече учени и астрономи твърдят, че въпросът е не дали има извънземен живот, а кога ще го намерим, пише ВВС.

"Би било изненадващо, ако няма живот на нито една от ледените луни на Юпитер", заявява професор Мишел Дохърти, водещ учен на европейската мисия JUICE към газовия гигант.

Мисиите Clipper на НАСА и мисиите JUICE на Европейската космическа агенция ще проучат луните на Юпитер в началото на идното десетилетие.

На луната Европа съществува мащабен подземен океан от течна вода. Признаци за такъв има и на Ганимед - най-големият спътник в Слънчевата система.

НАСА ще изпрати космически кораб, наречен Dragonfly, за да кацне на една от луните на Сатурн, Титан. Там наличие са всички органични химикали, за зараждането на живота.

Космическата агенция на САЩ търси признаци на живот и на Марс. Съществуват неопровержими данни, че преди милиарди години там е имало океани от течна вода. Макар и много сух свят, то Червената планета не е загубила на 100% влажността си. Възможно е под почвата да съществуват микроорганизми.

Многобройни мисии, които са в ход или предстои да започнат, бележат нова космическа надпревара за най-голямото научно откритие на всички времена.

Търсенето на живот върви с пълна сила и извън Слънчевата планета.

"Ние живеем в безкрайна Вселена, с безкрайни звезди и планети. И за много от нас е очевидно, че не можем да бъдем единственият интелигентен живот там", казва проф. Катрин Хейманс, кралски астроном на Шотландия.

Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) на НАСА наскоро откри поредната екзопланета, на която би могло да има живот.

Телескопите вече могат да анализират атмосферите на планети, обикалящи около далечни звезди, търсейки химикали, които - поне на Земята - могат да бъдат произведени само от живи организми.

Първото проблясък на такова откритие дойде по-рано този месец. Възможният знак за газ, който на Земята се произвежда от прости морски организми, беше открит в атмосферата на планета, наречена K2-18b, която е на 120 светлинни години.

Планетата е в това, което астрономите наричат "зоната на Златокоска" - точното разстояние от нейната звезда, за да може температурата на повърхността да не е нито твърде гореща, нито твърде студена, но перфектна за съществуването на течна вода.

Проф. Нику Мадхусудхан от Института по астрономия към университета в Кеймбридж, който ръководи проучването, казва, че ако намеците се потвърдят, "това радикално ще промени начина, по който мислим за търсенето на живот".

ко открием признаци на живот на първата планета, която изучаваме, това ще увеличи възможността животът да е често срещан във Вселената", допълва ученият.

Ако екипът му не намери признаци на живот на K2-18b, те имат още 10 планети в списъка си за изследване.

Неговият проект е само един от многото, които са в ход или са планирани за следващите години в търсене на признаци на живот във Вселената.