В кратера Рамон в пустинята на южен Израел, екип от шест души - пет мъже и една жена - започнаха да симулират какво ще бъде да живееш около месец на червената планета. Условията са максимално близки до тези на Червената планета - вода почти няма, а теренът е скалист и с ръждив отенък.

Изследователите живеят в хабитата AMADEE-20. Вътре те спят, ядат и провеждат експерименти. Отвън носят макетни скафандри, оборудвани с камери, микрофони и самостоятелни дихателни системи.

"Ние имаме мотото да се провалим бързо, да се провалим евтино и да имаме стръмна крива на обучение. Защото за всяка грешка, която правим тук на земята, се надяваме да не я повтаряме на Марс", каза Гернот Громер, директор на Австрийския космически форум.

Европейската организация управлява проекта заедно с Израелската космическа агенция и местната група D-MARS.

Целта на екипа е да получи данни за използването на вътрешното пространство на хабитата, за да се подобри дизайна му. Психологическият аспект, в който малка група от хора е изолирана и затворена на тясно, също е важен за учените.

Подобни симулации са много важни, защото отработват голяма част от проблемите, с които ще се сблъскат бъдещите колонисти на Марс. Те ще могат да се възползват от набраното до момента на мисията им знание, събрано от тестове на Земята.