Останките представляват скалист астероид обикалящ около умираща звезда на 150 светлинни години от Земята.

Откритието е първото солидно доказателство за два ключови компонента на обитаемите планети - вода и скалиста повърхност, които съществуват на едно и също планетно тяло извън Слънчевата система.

Макар и предишни изследвания да са установявали наличие на вода извън Слънчевата система, тя е била на газови гиганти, а не на скалисти планети като нашата.

Изследването показва, че преди звездата GD 61 да се изчерпи, тя може да е била център на планетна система с планети като Земята, на които е можело да има живот.

Тя разкрива как може да изглежда Слънчевата система след около шест милиарда години. Макар и по-голямата част от земната повърхност да е покрита с вода, океаните съставят само 0,02 процента от общата й маса. Това показва, че те са се появили след като се образувала планетата ни.

Най-разпространената теория за появата на водата на Земята е, че тя е донесена от астероид - основата, около която се оформят скалистите планети.

Новооткритият астероид, описан в сп. "Сайънс", се състои от около 26 процента вода - колкото на Церера - най-големия астероид в Слънчевата система, определян вече като планета-джудже.

"Откриването на вода върху голям астероид означава, че градивните блокове на обитаемите планети са съществували и може би още съществуват в системата GD 61, а вероятно и около значителен брой подобни звезди,"  каза д-р Джей Фарихи от института по астрономия в Кембриджския университет.

По думите му тези богати на вода градивни блокове и планетите, които се образуват от тях, може да са чести.

Една система не може да създаде нещо като голям астероид и да избегне образуването на планети, а GD 61 има съставките за много вода на тяхната повърхност.
Резултатите ни демонстрират, че в тази екзопланетна система е имало потенциал за обитаеми планети.

Учените откриха елементи като магнезий, силиций и желязо, които заедно с кислорода са ключови компоненти на скалите в атмосферата около GD 61 , започнала да се свива преди 200 милиона години.

В нейната атмосфера почти няма въглерод, което означава, че там някога трябва да е имало много вода.
Това изключва и наличието на комети, които са богати както на вода, така и на въглеродни компоненти.

"Така установихме, че това е скален астероид с много вода, вероятно във формата на лед под повърхността, подобно на астероиди като Церера в Слънчевата система. За да изведат въпросната планета от орбитата, са били необходими още по-големи планети. Това означава, че някои гигантски екзопланети още съществуват в гаснещата система", каза проф Борис Ганиске от университета на Уорик.

Тези астероиди показват, че системата е имала или още има скални планети. Това подкрепя идеята, че звездата първоначално е имала пълен комплект от земни планети и вероятно газови гиганти - сложна система, подобна на нашата.