Американски учени потвърдиха хипотезата, че земната орбита се изкривява от гравитационното притегляне на Юпитер и Венера в цикъл, който се повтаря на 405 хиляди години, съобщи Прес асосиейшън.

"Резултатът е удивителен, защото този дълъг цикъл, който е прогнозиран по движенията на планети за период от около 50 милиона години, вече беше потвърден за поне 215 милиона години", каза Денис В. Кент от университета "Рътгърс".

Специалистите вече могат да свържат промени в климата, околната среда, динозаврите, бозайниците и фосилите по целия свят с този цикъл от 405 000 години, обясни Кент.

Учените са анализирали скални кернове, взети на дълбочина до 800 м от националния парк "Вкаменената гора" в Аризона, както и кернове от предградия на Ню Йорк и Ню Джърси. Те са успели да открият данни за размени на полюсите и да ги свържат както със седименти, така и с климатични цикли.

Резултатите показват, че цикъл от 405 000 години е най-редовният астрономически модел, свързан с годишното въртене на Земята около Слънцето.

"Има други по-кратки орбитални цикли, но като се разглежда миналото, е много трудно да се разбере за кой става въпрос в конкретния период, защото те се променят с времето. Само този остава постоянен", каза Кент.

Магнитните полюси на Земята са се разменяли многократно. Предишният път е бил преди 800 000 години.