Пещерните мечки в Европа вероятно са измрели, защото не са можели да дъвчат месо вследствие на еволюиралите си големи синуси, съобщава в. "Мейл он сънди".

Американски учени увериха, че студеният климат е станал причина у пещерните мечки да еволюират големи параназални синуси, които да им дадат възможност за по-голям метаболитен контрол по време на хибернация. Тази еволюция на свой ред е променила формата на черепите на пещерните мечки, като е намалила способността им да дъвчат.

Пещерни мечки са се срещали в Европа и Азия. Изчезнали са от лицето на Земята преди около 24 000 години. Предишни изследвания показаха, че са били предимно растителноядни и че дори през студените периоди, когато растителността била оскъдна, не са променили хранителния си режим. Тази липса на гъвкавост в храненето, предизвикана вероятно от еволюиралата им неспособност да дъвчат месо, е довела до гибелта им.

"В резултат на охлаждане на климата вероятно се е стигнало до селекция на еволюирали синуси, която на свой ред е довела до поява на характерния за пещерните мечки куполовиден череп", заяви ръководителят на изследването Алехандро Перес-Рамос от университета на Малага.

В пещери в Европа, включително в Англия, Германия, Русия и Италия, са открити кости от над 100 000 пещерни мечки.

Съществуват две основни теории, които обясняват как и защо са измрели пещерните мечки. Едната теория е свързана с предизвикано от хората намаляване на популацията им вследствие на съревнование за ресурси или на ловуване, а другата - с ограничаване на популацията им в резултат на застудяване, което довело да намаляване на растителността. Учените заключили, че липсата на гъвкавост в храненето и съревнованието с хората за ползването на пещерите като убежище са довели до изчезването на пещерните мечки от лицето на планетата.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс адвансис".