Преди 66 милиона години Земята претърпява истински апокалипсис след като огромен астероид пада в района на днешно Мексико. Следва експлозия, която е 2 милиона пъти по-мощна от най-мощната ядрена бомба, създавана някога. Сблъсъкът активизира много от вулканите, атмосферата е затъмнена за десетилетия, а динозаврите изчезват. Всъщност освен тях изчезват общо три четвърти от растенията и животните на Земята.

Хлебарките обаче остават, а учените са категорични, че те ще преживеят безпроблемно и евентуална ядрена Трета световна война. Каква е причината за това?

Ако някога сте виждали хлебарка, вероятно сте забелязали, че телата им са много плоски.Това им позволява лесно да влизат в малки цепнатини.

При ядрен взрив или удар с метеор, хлебарките могат да се скрият в тънки и дълбоки цепнатини в почвата, спасявайки се от ефектите на експлозията, стига да не са непосредствено до епицентъра й.

За разлика от някои насекоми, които предпочитат да ядат едно конкретно растение, хлебарките са всеядни. Те могат да преработват дори изпражнения или синтетични материали, като картон.

Непридирчивият апетит е позволил на хлебарките да преживеят апокалипсиса, унищожил динозаврите. Той ще ги спаси и при евентуална Трета световна война.

Съвременните хлебарки могат да живеят почти навсякъде по сушата, от жегата на тропиците до някои от най-студените части на земното кълбо. Учените смятат, че има над 4000 вида хлебарки.

Телата и организма на хлебарките им позволява понякога да оцелеят дори при пръскане с инсектициди.