Хората отдавна въздействат върху околната среда на Земята, но учените вече знаят, че влияем и върху близкия космос, съобщи Сайънс дейли.

Откритието дължим на сондите "Ван Алън" на НАСА, предава БТА.

Определен вид радиовълни с много ниски честоти взаимодействат с космически частици, като променят начина на движението им и мястото им. Понякога тези взаимодействия създават бариера около Земята срещу естествената високоенергийна космическа радиация.

"Няколко експеримента и наблюдения показаха, че при правилни условия, радиокомуникационните сигнали в много нискочестотния регистър могат да повлияят на свойствата на високоенергийната радиационна среда около Земята", каза Фил Ериксън от обсерваторията Хейстак към Масачузетския технологичен институт.

Сигнали с много ниски честоти се предават от наземни станции за връзка с подводници дълбоко в океана. Тези вълни са предназначени само за комуникации под водата, но достигат и отвъд атмосферата и обвиват Земята като в балон. Тази обвивка беше видяна от сондите "Ван Алън", които изследват електроните и йоните близо до Земята.

Специалистите се надяват, че след допълнителни изследвания радиосигнали с много ниски честоти могат да бъдат използвани за премахване на прекомерната радиация близо до Земята.