Как 8К резолюцията ще превземе екраните ни | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Как 8К резолюцията ще превземе екраните ни 7
Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Как 8К резолюцията ще превземе екраните ни

Качеството на картината е несравнимо с нищо досега

| Редактор: Стоян Гогов 0 9624

Как протича денят ви, след като се върнете от работа? В най-общия случай имате поне час, посветен на разпускане с любимия сериал, филм или пък мач. Интернет е основното място, от където получаваме мултимедийните си забавления. Въпреки това, дори гледането на любимия сериал може да бъде доста по-приятно изживяване. Как? Всъщност вие сами знаете разликата, най-вероятно сте попадали все някога на филм с ниска резолюция. Цветовете често са неточни, а качеството на картината просто ви боде очите, дори и да гледате някакъв шедьовър на седмото изкуство.

Всеки знае, че резолюцията на гледаната картина е от значение. Колкото по-висока е тя, толкова по-добро е качеството на картината и толкова по-добро е изживяването пред екрана.

Коя е най-високата резолюция?

8К е най-високата резолюция в дигиталната телевизия и кинематография. 8K има хоризонтална резолюция от почти 8000 пиксела, формирайки кадър с размер от 7680x4320 пиксела. Това прави 16 пъти повече пиксели от Full HD резолюцията (1920x1080) и 4 пъти повече от 4К резолюцията (3840x2160).

8К резолюцията, сравнена с 4К, Full HD и HD

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

При 8К резолюцията пикселите стават неразличими за човешкото око, дори да се намирате до самия екран. Детайлите в кадъра са толкова плътни и изчистени, че гледайки 8К вие имате чувство, че действието се развива пред вас в истинския свят.

Всъщност някои специалисти заявяват, че 8К резолюцията е най-лесният начин, по който можем да се пренесем във виртуалната реалност, без да ползваме някакви джаджи, които да поставяме на главата си. Необходим е единствено голям екран с 8К технология.

Защо 4К и Full HD скоро ще са отживелица

8К резолюцията се появява през 1995 година, а за създаването ѝ японската компания NHK похарчва 1 милиард долара. Тогавашното ниво на техниката обаче не позволява широкото навлизане на технологията. Култовият филм Baraka, заснет през 1992 година, се оказва първата лента, сканирана наново в резолюция 8K чрез специален филмов скенер. Малко по-късно започват да се появяват и първите камери, способни да снимат в 8К.

Предимствата на 8К резолюцията

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

През последните години съдържанието в 8К стана наистина масово. Много филми се заснемат в такава резолюция, появиха се дори потребителски камери и смартфони, способни да правят 8К видео. Налична е дори технология с изкуствен интелект, която увеличава резолюцията на филмите до 8К, избистряйки още повече качеството им. Вече стават доста популярни и 8К телевизорите.

Точно както преди около 10 години започна 4К революцията, днес сме в началото на масовото навлизане на 8К. Скоро клиповете заснети във Full HD или дори 4К ще ни се виждат дразнещо некачествени. И тъй като бъдещето принадлежи на 8К, останалите резолюции са обречени да се превърнат в отживелица - точно както днес никой не гледа филми в 720р резолюция, така скоро ще забравим за Full HD и дори 4К.

Какво съдържание е налично в 8К формат

Стартът на масовото 8К излъчване на съдържание чука на вратата ни. Олимпиадата в Токио ще бъде излъчвана в 8К, а навлизането на високоскоростния 5G мобилен интернет ще позволи 8К стриймове. Наред с филмите и сериалите, игрите също скоро ще преминат към 8К.

Благодарение на технологията Upscaling почти всяко съдържание може да достигне до 8К резолюцията. Така може да се насладите на стари кино класики по невиждано досега добър начин. Има и друга прагматична причина за това 8К телевизорът да се използва и днес. Тази причина е гъстотата на пикселите спрямо размерът на екрана. Колкото по-голям става екранът толкова по-малка е гъстотата. Това влияе пряко на качеството на картината. Поради тази причина, за всеки телевизор над 65" наличието на 8К резолюция гарантира по-добра картина, дори и съдържанието да не е заснето в 8К.

8K съдържанието става все повече

Снимка: Samsung Bulgaria

В това отношение Samsung изпъква със своя Quantum Processor. Процесорът, съчетан с алгоритмите на изкуствения интелект, извършва същински магии в подобряването на картината при увеличаване на резолюцията. В зависимост от качеството на суровия материал, може да се постигнат 8К кадри, неразличими от оригинално заснетите в 8К.

Всъщност и по този показател корейската марка изпъква напред, защото именно Samsung за пръв път направи постижимо и достъпно масовото заснемане на 8К съдържание. Това се дължи на флагманските смартфони Galaxy Note20 и Galaxy S20, които могат да заснемат 8К видео.

Благодарение на качествените камери, оптичната стабилизация и много точният лазерен фокус, заснетото с Galaxy Note20 и Galaxy S20, не отстъпва по качество на професионалните 8К камери. Стига да искате, сами може да се превърнете в режисьор и да заснемете 8К късометражни, документални или игрални филми. А може просто да снимате смешни случки от ежедневието и да се забавлявате, като си ги припомняте у дома.

Всъщност 8К напълно може да промени забавленията ви у дома.

Как холът може да се превърне в домашно кино

На пазара вече има телевизори с 8К резолюция. Големината на техния дисплей варира, но в общия случай винаги стартира от над 50 инча.

Трансформирането на хола в домашно кино никога не е било толкова лесно. Благодарение на големите телевизори с кристално ясна 8К картина, вие буквално се потапяте в действието на екрана. Изживяването дори надминава това в киното, където както знаем може да има шумни зрители, хрупащи пуканки до самото ни ухо. Но не всички 8К телевизори са равни.

Именно заради своите предимства в технологията Upscaling с изкуствен интелект и превръщането на всяка картина в 8К наслада за очите, телевизорите на Samsung са най-добрият избор.

Да започнем от най-новия флагман сред QLED 8K телевизорите на Samsung - Q950TS. Това е първият 8K телевизор в индустрията, който комбинира впечатляващ, ултра тънък форм фактор (дебелината по протежението на екрана е едва 15 милиметра), първокласно 8K качество на картината и впечатляващ съраунд звук.

Samsung Q950TS

Снимка: Samsung

Наред с това, Q950TS за пръв път разполага с Infinity Screen, който създава съотношение между екрана и тялото от внушителните 99 процента - на практика телевизорът е безрамков.

Оборудван с AI Quantum Processor 8K, Q950TS има вградени 8K AI възможности за подобряване на картината, които могат автоматично да оптимизират съдържание, което не е 8K, до първокласна и близо до истинската 8K резолюция.

С функцията, наречена Adaptive Picture, той също така може да оптимизира екрана както към условията в заобикалящата го среда (ниво на осветеност в помещението), така и към отделни изображения.

Quantum Processor - двигателят зад флагманския дисплей, помага за захранването на отворената платформа за интелигентен дом на Samsung, Tizen, като позволява на потребителите да изпитат всичко - от подобрено качество на картината до разширена ползваемост с други свързани функции за дома.

Телевизорите от серията Q950 наистина са най-доброто, което може да се закупи, а големината на екраните им варира от 65, 75 до 85 инча.

Samsung Q950TS

Снимка: Samsung

В допълнение към Q950, Samsung предлага и QLED 8K телевизорите Q900TS и Q800T, които също разполагат с технологията с изкуствен интелект, трансформираща всеки филм, сериал и кадър в 8К пиршество за очите.

В този ред на мисли 65-инчовият Samsung Q800T е най-достъпният 8К теливизор на пазара, който разполага с технологията за преобразуването на всяка картина в 8К. Той идва още с Ultra Viewing Angle, което означава, че може да наблюдавате качествените кадри, дори и да сте доста встрани от телевизора. Приятна е и технологията Quantum HDR, която динамичното картографира и настройва цвета и контраста сцена по сцена, за да може да видите дори и най-фините нюанси.

Без значение кой от новите телевизори на Samsung ще изберете, то те разполагат със системата "Адаптивна картина", която анализира светлината в помещението, както и съдържанието на екрана, за да гарантира перфектно качество на картината, независимо от това дали телевизорът е поставен в светла или тъмна стая.

Достъпният Samsung Q800T

Снимка: Samsung

Активният гласов усилвател пък елиминира втория най-разсейващ фактор според потребителите в Европа при гледане на телевизия, а именно фоновия шум в заобикалящата среда, като в отговор коригира нивото на звука и добавя яснота към гласове или диалог, идващи от телевизора.

Уникалната технология Q-Symphony дебютира в новото поколение QLED телевизор и разчита на ефекта от множество високоговорители. Когато се свърже към Q Series саундбар на Samsung, тя поддържа горните високоговорители на телевизора активни и така съраунд звукът става още по-плътен, добър и чист.

Може би най-голямото предимство на Samsung е наличието на екосистема от 8К устройства. Възможностите на 8К телевизорите на компанията са съчетани с тези на смартфоните Galaxy Note20 и Galaxy S20. По този начин имате най-добрият възможен екран, на който да гледате 8К съдържанието, което сами сте заснели. Благодарение на Samsung вие може да сте не само собственик на домашно кино, но и професионален режисьор и оператор, а мечтата на поколения филмови фенове никога не е била толкова близо до сбъдване.

Как 8К резолюцията ще превземе екраните ни 7

Как 8К резолюцията ще превземе екраните ни

Качеството на картината е несравнимо с нищо досега

| Редактор : Стоян Гогов 0 9624 Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Как протича денят ви, след като се върнете от работа? В най-общия случай имате поне час, посветен на разпускане с любимия сериал, филм или пък мач. Интернет е основното място, от където получаваме мултимедийните си забавления. Въпреки това, дори гледането на любимия сериал може да бъде доста по-приятно изживяване. Как? Всъщност вие сами знаете разликата, най-вероятно сте попадали все някога на филм с ниска резолюция. Цветовете често са неточни, а качеството на картината просто ви боде очите, дори и да гледате някакъв шедьовър на седмото изкуство.

Всеки знае, че резолюцията на гледаната картина е от значение. Колкото по-висока е тя, толкова по-добро е качеството на картината и толкова по-добро е изживяването пред екрана.

Коя е най-високата резолюция?

8К е най-високата резолюция в дигиталната телевизия и кинематография. 8K има хоризонтална резолюция от почти 8000 пиксела, формирайки кадър с размер от 7680x4320 пиксела. Това прави 16 пъти повече пиксели от Full HD резолюцията (1920x1080) и 4 пъти повече от 4К резолюцията (3840x2160).

8К резолюцията, сравнена с 4К, Full HD и HD

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

При 8К резолюцията пикселите стават неразличими за човешкото око, дори да се намирате до самия екран. Детайлите в кадъра са толкова плътни и изчистени, че гледайки 8К вие имате чувство, че действието се развива пред вас в истинския свят.

Всъщност някои специалисти заявяват, че 8К резолюцията е най-лесният начин, по който можем да се пренесем във виртуалната реалност, без да ползваме някакви джаджи, които да поставяме на главата си. Необходим е единствено голям екран с 8К технология.

Защо 4К и Full HD скоро ще са отживелица

8К резолюцията се появява през 1995 година, а за създаването ѝ японската компания NHK похарчва 1 милиард долара. Тогавашното ниво на техниката обаче не позволява широкото навлизане на технологията. Култовият филм Baraka, заснет през 1992 година, се оказва първата лента, сканирана наново в резолюция 8K чрез специален филмов скенер. Малко по-късно започват да се появяват и първите камери, способни да снимат в 8К.

Предимствата на 8К резолюцията

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

През последните години съдържанието в 8К стана наистина масово. Много филми се заснемат в такава резолюция, появиха се дори потребителски камери и смартфони, способни да правят 8К видео. Налична е дори технология с изкуствен интелект, която увеличава резолюцията на филмите до 8К, избистряйки още повече качеството им. Вече стават доста популярни и 8К телевизорите.

Точно както преди около 10 години започна 4К революцията, днес сме в началото на масовото навлизане на 8К. Скоро клиповете заснети във Full HD или дори 4К ще ни се виждат дразнещо некачествени. И тъй като бъдещето принадлежи на 8К, останалите резолюции са обречени да се превърнат в отживелица - точно както днес никой не гледа филми в 720р резолюция, така скоро ще забравим за Full HD и дори 4К.

Какво съдържание е налично в 8К формат

Стартът на масовото 8К излъчване на съдържание чука на вратата ни. Олимпиадата в Токио ще бъде излъчвана в 8К, а навлизането на високоскоростния 5G мобилен интернет ще позволи 8К стриймове. Наред с филмите и сериалите, игрите също скоро ще преминат към 8К.

Благодарение на технологията Upscaling почти всяко съдържание може да достигне до 8К резолюцията. Така може да се насладите на стари кино класики по невиждано досега добър начин. Има и друга прагматична причина за това 8К телевизорът да се използва и днес. Тази причина е гъстотата на пикселите спрямо размерът на екрана. Колкото по-голям става екранът толкова по-малка е гъстотата. Това влияе пряко на качеството на картината. Поради тази причина, за всеки телевизор над 65" наличието на 8К резолюция гарантира по-добра картина, дори и съдържанието да не е заснето в 8К.

8K съдържанието става все повече

Снимка: Samsung Bulgaria

В това отношение Samsung изпъква със своя Quantum Processor. Процесорът, съчетан с алгоритмите на изкуствения интелект, извършва същински магии в подобряването на картината при увеличаване на резолюцията. В зависимост от качеството на суровия материал, може да се постигнат 8К кадри, неразличими от оригинално заснетите в 8К.

Всъщност и по този показател корейската марка изпъква напред, защото именно Samsung за пръв път направи постижимо и достъпно масовото заснемане на 8К съдържание. Това се дължи на флагманските смартфони Galaxy Note20 и Galaxy S20, които могат да заснемат 8К видео.

Благодарение на качествените камери, оптичната стабилизация и много точният лазерен фокус, заснетото с Galaxy Note20 и Galaxy S20, не отстъпва по качество на професионалните 8К камери. Стига да искате, сами може да се превърнете в режисьор и да заснемете 8К късометражни, документални или игрални филми. А може просто да снимате смешни случки от ежедневието и да се забавлявате, като си ги припомняте у дома.

Всъщност 8К напълно може да промени забавленията ви у дома.

Как холът може да се превърне в домашно кино

На пазара вече има телевизори с 8К резолюция. Големината на техния дисплей варира, но в общия случай винаги стартира от над 50 инча.

Трансформирането на хола в домашно кино никога не е било толкова лесно. Благодарение на големите телевизори с кристално ясна 8К картина, вие буквално се потапяте в действието на екрана. Изживяването дори надминава това в киното, където както знаем може да има шумни зрители, хрупащи пуканки до самото ни ухо. Но не всички 8К телевизори са равни.

Именно заради своите предимства в технологията Upscaling с изкуствен интелект и превръщането на всяка картина в 8К наслада за очите, телевизорите на Samsung са най-добрият избор.

Да започнем от най-новия флагман сред QLED 8K телевизорите на Samsung - Q950TS. Това е първият 8K телевизор в индустрията, който комбинира впечатляващ, ултра тънък форм фактор (дебелината по протежението на екрана е едва 15 милиметра), първокласно 8K качество на картината и впечатляващ съраунд звук.

Samsung Q950TS

Снимка: Samsung

Наред с това, Q950TS за пръв път разполага с Infinity Screen, който създава съотношение между екрана и тялото от внушителните 99 процента - на практика телевизорът е безрамков.

Оборудван с AI Quantum Processor 8K, Q950TS има вградени 8K AI възможности за подобряване на картината, които могат автоматично да оптимизират съдържание, което не е 8K, до първокласна и близо до истинската 8K резолюция.

С функцията, наречена Adaptive Picture, той също така може да оптимизира екрана както към условията в заобикалящата го среда (ниво на осветеност в помещението), така и към отделни изображения.

Quantum Processor - двигателят зад флагманския дисплей, помага за захранването на отворената платформа за интелигентен дом на Samsung, Tizen, като позволява на потребителите да изпитат всичко - от подобрено качество на картината до разширена ползваемост с други свързани функции за дома.

Телевизорите от серията Q950 наистина са най-доброто, което може да се закупи, а големината на екраните им варира от 65, 75 до 85 инча.

Samsung Q950TS

Снимка: Samsung

В допълнение към Q950, Samsung предлага и QLED 8K телевизорите Q900TS и Q800T, които също разполагат с технологията с изкуствен интелект, трансформираща всеки филм, сериал и кадър в 8К пиршество за очите.

В този ред на мисли 65-инчовият Samsung Q800T е най-достъпният 8К теливизор на пазара, който разполага с технологията за преобразуването на всяка картина в 8К. Той идва още с Ultra Viewing Angle, което означава, че може да наблюдавате качествените кадри, дори и да сте доста встрани от телевизора. Приятна е и технологията Quantum HDR, която динамичното картографира и настройва цвета и контраста сцена по сцена, за да може да видите дори и най-фините нюанси.

Без значение кой от новите телевизори на Samsung ще изберете, то те разполагат със системата "Адаптивна картина", която анализира светлината в помещението, както и съдържанието на екрана, за да гарантира перфектно качество на картината, независимо от това дали телевизорът е поставен в светла или тъмна стая.

Достъпният Samsung Q800T

Снимка: Samsung

Активният гласов усилвател пък елиминира втория най-разсейващ фактор според потребителите в Европа при гледане на телевизия, а именно фоновия шум в заобикалящата среда, като в отговор коригира нивото на звука и добавя яснота към гласове или диалог, идващи от телевизора.

Уникалната технология Q-Symphony дебютира в новото поколение QLED телевизор и разчита на ефекта от множество високоговорители. Когато се свърже към Q Series саундбар на Samsung, тя поддържа горните високоговорители на телевизора активни и така съраунд звукът става още по-плътен, добър и чист.

Може би най-голямото предимство на Samsung е наличието на екосистема от 8К устройства. Възможностите на 8К телевизорите на компанията са съчетани с тези на смартфоните Galaxy Note20 и Galaxy S20. По този начин имате най-добрият възможен екран, на който да гледате 8К съдържанието, което сами сте заснели. Благодарение на Samsung вие може да сте не само собственик на домашно кино, но и професионален режисьор и оператор, а мечтата на поколения филмови фенове никога не е била толкова близо до сбъдване.