Защо Samsung Galaxy S24 Ultra е един изключителен смартфон | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Защо Samsung Galaxy S24 Ultra е един изключителен смартфон 17
Снимка: С. Гогов, Dir.bg

Защо Samsung Galaxy S24 Ultra е един изключителен смартфон

Може би това е флагманът на годината

| Редактор: Стоян Гогов 0 15074
С подкрепата на: Samsung

Титан и стъкло, слети в едно цяло. Прави, минималистични форми. Нищо излишно. Стил, допълнен с върхови възможности, мощен хардуер и камера, която може да заснема 8К кино. Пред нас стои най-новият флагман на Samsung - Galaxy S24 Ultra. Духовният наследник на серията Note крие не само писец, но и същинска AI-централа в корпуса си.

Вижте как изглежда Samsung Galaxy S24 Ultra >> >> >>

В следващите редове ще научим защо Samsung Galaxy S24 Ultra е смартфонът, който преобърна представите ни за флагман.

Снимка: С. Гогов, Dir.bg

Титанова здравина и екран с изключителни цветове

С прави линии и минималистични форми, S24 Ultra се откроява съществено от останалите два модела в серията S24. Профилът е тънък и по-плосък спрямо предходната генерация. Извитият екран е изоставен. Въпреки ъгловатите форми, дисплеят и стъкленият гръб преливат неусетно в титаниевата рамка. Текстурата е матова и особено приятна на допир.

Флагманът на Samsung е по-голям и малко по-тежък от останалите представители на серията S24. Дължината е 162.3 мм, ширината - 79 мм ширина, дебелината - 8.6 мм, а теглото е от 233 грама.

Титановите рамки са издръжливи не само на изпускане, но и на надраскване. Самият телефон пък е брониран със покритието Corning Gorilla Glass Armor, специално разработено за Galaxy S24 Ultra. Това е четири пъти по-устойчиво на надраскване и ежедневно износване от конвенционалното минерално стъкло. Очаквано, Galaxy S24 Ultra e водоустойчив, като издържа на потапяне до 1,5 метра дълбочина за 30 минути. Не само здравината прави Gorilla Glass Armor толкова отличителен избор. Защитният панел е по-прозрачен и намалява отблясъците със 75%. Погледнете ли екрана на Galaxy S24 Ultra виждате цветовете по много по-задоволителен начин. И тъй като заговорихме за екрана, нека видим какъв е той:

Galaxy S24 Ultra идва с 6.8-иночов Dynamic AMOLED 2X дисплей с QHD+ резолюция от 1440 x 3120 пиксела и честота на опресняване от 1~120Hz. Екранът е с HDR10+, пълно DCI-P3 покритие и максимална яркост от 2600 нита. Какво означава всичко това?

Поддръжката на HDR10+ и високата честота на опресняване осигуряват плавно движение, което прави всяко взаимодействие с устройството изключително приятно. От скролване в социалните мрежи, до гледане на филми или гейминг - забавяне и лагове няма да има. Същевременно динамичната честота на опресняване прави функцията Always-on щадяща батерията. Екранът не просто впечатлява със своята яркост, наситени цветове и висока разделителна способност, пълно DCI-P3 покритие на практика значи, че дисплеят показва всеки един цвят такъв, какъвто е той в действителност. Това автоматично превръща Galaxy S24 Ultra в перфектният избор за дигиталните артисти и създателите на съдържание.

Снимка: С. Гогов, Dir.bg

С мисъл за планетата

Всичко изброено до тук звучи перфектно, но Samsung са решили да отидат една крачка по-далеч. Великолепният дизайн на Galaxy S24 Ultra е направен с мисъл за природата. Казано с други думи, много от материалите не са взети от мините в Африка, а са добити чрез рециклиране.

Батерията на Galaxy S24 Ultra има поне 50% рециклиран кобалт, а говорителите са изцяло изработени от рециклирани редкоземни елементи. Около 10% от материала за бутоните също е преработен, а за направата на опаковката не е отсечено нито едно дърво.

Снимка: С. Гогов, Dir.bg

Хардуер, като на мощен лаптоп

В сърцето на флагмана стои най-върховият 8-ядрен процесор Snapdragon 8 на Qualcomm. Говорим за серията Gen 3, която е произведена по 4-нанометров технологичен процес и е съчетана с видеоускорителя Adreno 750. Сравнението с геймърски лаптоп не е неоснователни, защото видеокартата на телефона поддържа технологията ray tracing, дебютирала в геймърската RTX серия компютърни видеокарти на Nvidia. Гответе се за игри, с много по-реалистична и красива графика. Същевременно дори бруталните натоварвания държат телефона хладен, защото той е със специална изпарителна камера за наистина добро охлаждане.

Galaxy S24 Ultra идва с 12GB оперативна RAM памет, а свободното пространство може да е 256GB, 512GB  или 1ТВ.

Снимка: Samsung

Технологията Samsung DeX позволява лесното свързване на смартфонът с монитор или смарт телевизор. Със Samsung DeX може да свържете телефона си и с компютър, като го управлявате дистанционно. Искате да правите мобилни обаждания от лаптопа - възможно е.

Батерията е с капацитет от 5000 mAh, а бързо 45-ватово зарядно я пълни от 0 до 65% за 30 минути. Трябва обаче да отбележим, че в кутията на телефона не е включено зарядно и вие ще трябва да се сдобиете с него отделно. За сметка на това, Galaxy S24 Ultra не само поддържа безжично зареждане, но и при необходимост може да зарежда други устройства по безжичен път.

Снимка: С. Гогов, Dir.bg

Стилният стилус

Galaxy S24 Ultra нямаше да е духовен наследник на серията Note, ако не включваше дискретно скрита писалка в своя корпус. Говорим за добре познатия на феновете стилус S Pen. С негова помощ може да водите ръкописни записки, които после да се транскрибират в печатно написан текст. Може да сменяте слайдове и да контролирате функции на телефона.

S Pen пише и рисува по големия екран, като молив по хартия. Със стилуса може не просто да рисувате, да се правите скици, лога, дизайни и дори изкуството. Тук припомняме отново, че екранът на Galaxy S24 Ultra e отговаря на всички изисквания за направата на професионален графичен дизайн. С помощта на S Pen, творците имате още един жокер. S Pen също е водоустойчив, а зареждането му става, когато стилусът е прибран в корпуса на смартфона.

Снимка: С. Гогов, Dir.bg

8К заснемане с 200-мегапиксела

Galaxy S24 Ultra доказва защо Samsung е име в мобилната фотография. Флагманът идва с четворна основна камера.

Главният сензор е с цели 200MP, f/1.7 бленда и 24 mm обектив. Той е подсилен от многопосочен PDAF, лазерен авто фокус и OIS сензор за оптична стабилизация.

Следва перископична телефото камера с 50МР и възможност да снима с 5х оптичен зуум и втора телефото камера с 10МР и 3х оптичен зуум. Тези две камери също са с оптична стабилизация и многопосочен PDAF. По-малкият сензор е и с двоен пиксел.

Четвъртият сензор е 12МР ултраширока камера с двоен пиксел, многопосочен PDAF и възможност за Super Steady video.

Всички тези камери могат да снимат 8K видео с 24/30fps, 4Kс 30/60fps и 1080p слоумоушън с 960fps. Освен стабилизирани, кадрите са и с HDR+. Функцията Super HDR пък превръща снимките в същински пир за очите.

Селфи камерата е с 12МР и може снима 4К клипове.

Възможността за заснемане на 8K видео и напредналата AI обработка на кадрите ви позволява да разкриете вашата креативност и да заснемете моменти като никога досега. Заснетото е с точни цветове, добри детайли и отличен динамичен обхват. Нощният режим е без шум, а дори при ниска осветеност, цветовете остават живи и контрастни.

От автоматично определяне на сцената и оптимизиране на настройките до разпознаване на лица и усъвършенстване на портретните режими изкуственият интелект е ваш верен спътник. Идва времето да ви запознаем с неговите възможности.

Снимка: Samsung

Център с изкуствен интелект в джобен формат

Изкуственият интелект е дълбоко интегриран във всяко едно устройство от серията Galaxy S24. Мощният хардуер, върховите 8К камери, системата за охлаждане и стилът от друго измерение дават възможността на S24 Ultra да се възползва от пълния потенциал на Galaxy AI.

Клавиатурата на Samsung Galaxy S24 Ultra също е с AI, а това може доста да улесни живота ви. Особено, ако комуникирате с чужденци. Клавиатурата не просто проверява правописа ви, а директно ви предлага фрази, за да постигнете желания от вас тон и звучене. Естествено имате и наличен автоматичен превод на засега 17 езика. Ако изберете един от тях, то чатовете и мейлите ви ще звучат така, все едно той ви е роден.

Няма да е преувеличено да кажем, че Samsung Galaxy S24 Ultra е смартфон за дипломати от ООН. Едно от най-интересните AI нововъведения е възможността за гласов и текстов превод на разговор в реално време. S24 Ultra е личният ви преводач. Освен това може да настроите телефона така, че гласът да е мъжки или женски. Функцията Interpreter незабавно превежда казаното от събеседника ви - гласово или писмено. Това става без използването на мобилни данни или Wi-Fi.

Освен опцията за превод на разговори лице-в-лице, може да имате и автоматичен двупосочен превод на разговори по телефон.

Изкуственият интелект буквално може да направи разходките ви в чужбина по-приятни. За това помага и опцията Android Auto, която обобщава входящите съобщения и предлага подходящи отговори и действия, като например изпращане на очакваното време на пристигане и др.

Изкуственият интелект на телефона може да превърне не само ръкописните ви записки в приложението Note във вярно написан и подреден печатно набран текст. AI-асистентът може да транскрибира говор в текст. Само си помислите - диктувате, и пред вас буквите се набират сами.

Снимка: Samsung

Превод по телефон, на живо или онлайн. Писане на мейли и съобщения. Запазване на хотели в чужбина. Транскрибиране на глас в текст. Това е само едната страна на Galaxy AI. Сега ще ви разкрием и другата.

Изкуственият интелект е способен драстично да подобри изживяването ви зад камерата с телефона. Тук не говорим само за очакваните подобрения на качеството на снимките или предлагане на режими за заснемане.

Изкуственият интелект може да ви дава идеи за промяна на композицията и ремастериране на снимките. Може да ви помага за най-доброто споделяне на кадрите в социалните мрежи и какво ли още не.

Едно от най-интересните нововъведения е Generative Edit. Тук имаме генеративен изкуствен интелект, който може да запълва празнини в кадри и да създава промени. Когато снимката е изкривена, AI ще я подравни без загуба на детайл и резолюция, като запълни рамките. Когато се налага предмет да бъде леко преместен в перфектната позиция, AI дава възможност на потребителите да коригират позицията му и създава идеално преливащ се фон, който запълва празното място.

Искате да превърнете заснето видео в пълнокръвен слоу-моушън клип, на помощ ви идва Instant Slow-mo. Изкуствен интелект генерира допълнителни кадри, за да забави плавно моментите, които изискват по-подробен преглед. Така преобразуването на обикновен в слоу-моушън клип е коренно различно, от предлаганото досега.

С изкуствения интелект може да превърнете дори снимка в кратко видео, подобно на таймлапс.

Трябва да отворим скоба, че генеративният изкуствен интелект е в процес на развитие и възможностите му само ще растат. С всеки следващ ъпдейт те ще стават все по-големи.

Междувременно, Samsung се ангажира с това да предоставя цели 7 години ъпдейти по операционната система и сигурността на вашия Galaxy S24 Ultra. Този впечатляващ срок показва и колко е времето, с което може спокойно да ползвате вашия смартфон.

На практика S24 Ultra ще е актуален до началото на идното десетилетие.

Снимка: С. Гогов, Dir.bg

Предлагане и цена

Официалните продажби на Samsung Galaxy S24 Ultra започват на 31 януари. Устройството е налично при телеком операторите, Технополис, Техномаркет, Зора, Samsung Experience Store и други вериги в четири разцветки - Сив титан, Черен титан, Лилав титан и Жълт титан.

Ценовата листа започва от около 2600 лева за версията с 256GB, за да достигне до 3499 лв. за версията с 1TB вътрешна памет.

Повече за устройството може да научите тук >>>

С подкрепата на: Samsung
Защо Samsung Galaxy S24 Ultra е един изключителен смартфон 20

Защо Samsung Galaxy S24 Ultra е един изключителен смартфон

Може би това е флагманът на годината

| Редактор : Стоян Гогов 0 15074 Снимка: С. Гогов, Dir.bg
С подкрепата на: Samsung

Титан и стъкло, слети в едно цяло. Прави, минималистични форми. Нищо излишно. Стил, допълнен с върхови възможности, мощен хардуер и камера, която може да заснема 8К кино. Пред нас стои най-новият флагман на Samsung - Galaxy S24 Ultra. Духовният наследник на серията Note крие не само писец, но и същинска AI-централа в корпуса си.

Вижте как изглежда Samsung Galaxy S24 Ultra >> >> >>

В следващите редове ще научим защо Samsung Galaxy S24 Ultra е смартфонът, който преобърна представите ни за флагман.

Снимка: С. Гогов, Dir.bg

Титанова здравина и екран с изключителни цветове

С прави линии и минималистични форми, S24 Ultra се откроява съществено от останалите два модела в серията S24. Профилът е тънък и по-плосък спрямо предходната генерация. Извитият екран е изоставен. Въпреки ъгловатите форми, дисплеят и стъкленият гръб преливат неусетно в титаниевата рамка. Текстурата е матова и особено приятна на допир.

Флагманът на Samsung е по-голям и малко по-тежък от останалите представители на серията S24. Дължината е 162.3 мм, ширината - 79 мм ширина, дебелината - 8.6 мм, а теглото е от 233 грама.

Титановите рамки са издръжливи не само на изпускане, но и на надраскване. Самият телефон пък е брониран със покритието Corning Gorilla Glass Armor, специално разработено за Galaxy S24 Ultra. Това е четири пъти по-устойчиво на надраскване и ежедневно износване от конвенционалното минерално стъкло. Очаквано, Galaxy S24 Ultra e водоустойчив, като издържа на потапяне до 1,5 метра дълбочина за 30 минути. Не само здравината прави Gorilla Glass Armor толкова отличителен избор. Защитният панел е по-прозрачен и намалява отблясъците със 75%. Погледнете ли екрана на Galaxy S24 Ultra виждате цветовете по много по-задоволителен начин. И тъй като заговорихме за екрана, нека видим какъв е той:

Galaxy S24 Ultra идва с 6.8-иночов Dynamic AMOLED 2X дисплей с QHD+ резолюция от 1440 x 3120 пиксела и честота на опресняване от 1~120Hz. Екранът е с HDR10+, пълно DCI-P3 покритие и максимална яркост от 2600 нита. Какво означава всичко това?

Поддръжката на HDR10+ и високата честота на опресняване осигуряват плавно движение, което прави всяко взаимодействие с устройството изключително приятно. От скролване в социалните мрежи, до гледане на филми или гейминг - забавяне и лагове няма да има. Същевременно динамичната честота на опресняване прави функцията Always-on щадяща батерията. Екранът не просто впечатлява със своята яркост, наситени цветове и висока разделителна способност, пълно DCI-P3 покритие на практика значи, че дисплеят показва всеки един цвят такъв, какъвто е той в действителност. Това автоматично превръща Galaxy S24 Ultra в перфектният избор за дигиталните артисти и създателите на съдържание.

Снимка: С. Гогов, Dir.bg

С мисъл за планетата

Всичко изброено до тук звучи перфектно, но Samsung са решили да отидат една крачка по-далеч. Великолепният дизайн на Galaxy S24 Ultra е направен с мисъл за природата. Казано с други думи, много от материалите не са взети от мините в Африка, а са добити чрез рециклиране.

Батерията на Galaxy S24 Ultra има поне 50% рециклиран кобалт, а говорителите са изцяло изработени от рециклирани редкоземни елементи. Около 10% от материала за бутоните също е преработен, а за направата на опаковката не е отсечено нито едно дърво.

Снимка: С. Гогов, Dir.bg

Хардуер, като на мощен лаптоп

В сърцето на флагмана стои най-върховият 8-ядрен процесор Snapdragon 8 на Qualcomm. Говорим за серията Gen 3, която е произведена по 4-нанометров технологичен процес и е съчетана с видеоускорителя Adreno 750. Сравнението с геймърски лаптоп не е неоснователни, защото видеокартата на телефона поддържа технологията ray tracing, дебютирала в геймърската RTX серия компютърни видеокарти на Nvidia. Гответе се за игри, с много по-реалистична и красива графика. Същевременно дори бруталните натоварвания държат телефона хладен, защото той е със специална изпарителна камера за наистина добро охлаждане.

Galaxy S24 Ultra идва с 12GB оперативна RAM памет, а свободното пространство може да е 256GB, 512GB  или 1ТВ.

Снимка: Samsung

Технологията Samsung DeX позволява лесното свързване на смартфонът с монитор или смарт телевизор. Със Samsung DeX може да свържете телефона си и с компютър, като го управлявате дистанционно. Искате да правите мобилни обаждания от лаптопа - възможно е.

Батерията е с капацитет от 5000 mAh, а бързо 45-ватово зарядно я пълни от 0 до 65% за 30 минути. Трябва обаче да отбележим, че в кутията на телефона не е включено зарядно и вие ще трябва да се сдобиете с него отделно. За сметка на това, Galaxy S24 Ultra не само поддържа безжично зареждане, но и при необходимост може да зарежда други устройства по безжичен път.

Снимка: С. Гогов, Dir.bg

Стилният стилус

Galaxy S24 Ultra нямаше да е духовен наследник на серията Note, ако не включваше дискретно скрита писалка в своя корпус. Говорим за добре познатия на феновете стилус S Pen. С негова помощ може да водите ръкописни записки, които после да се транскрибират в печатно написан текст. Може да сменяте слайдове и да контролирате функции на телефона.

S Pen пише и рисува по големия екран, като молив по хартия. Със стилуса може не просто да рисувате, да се правите скици, лога, дизайни и дори изкуството. Тук припомняме отново, че екранът на Galaxy S24 Ultra e отговаря на всички изисквания за направата на професионален графичен дизайн. С помощта на S Pen, творците имате още един жокер. S Pen също е водоустойчив, а зареждането му става, когато стилусът е прибран в корпуса на смартфона.

Снимка: С. Гогов, Dir.bg

8К заснемане с 200-мегапиксела

Galaxy S24 Ultra доказва защо Samsung е име в мобилната фотография. Флагманът идва с четворна основна камера.

Главният сензор е с цели 200MP, f/1.7 бленда и 24 mm обектив. Той е подсилен от многопосочен PDAF, лазерен авто фокус и OIS сензор за оптична стабилизация.

Следва перископична телефото камера с 50МР и възможност да снима с 5х оптичен зуум и втора телефото камера с 10МР и 3х оптичен зуум. Тези две камери също са с оптична стабилизация и многопосочен PDAF. По-малкият сензор е и с двоен пиксел.

Четвъртият сензор е 12МР ултраширока камера с двоен пиксел, многопосочен PDAF и възможност за Super Steady video.

Всички тези камери могат да снимат 8K видео с 24/30fps, 4Kс 30/60fps и 1080p слоумоушън с 960fps. Освен стабилизирани, кадрите са и с HDR+. Функцията Super HDR пък превръща снимките в същински пир за очите.

Селфи камерата е с 12МР и може снима 4К клипове.

Възможността за заснемане на 8K видео и напредналата AI обработка на кадрите ви позволява да разкриете вашата креативност и да заснемете моменти като никога досега. Заснетото е с точни цветове, добри детайли и отличен динамичен обхват. Нощният режим е без шум, а дори при ниска осветеност, цветовете остават живи и контрастни.

От автоматично определяне на сцената и оптимизиране на настройките до разпознаване на лица и усъвършенстване на портретните режими изкуственият интелект е ваш верен спътник. Идва времето да ви запознаем с неговите възможности.

Снимка: Samsung

Център с изкуствен интелект в джобен формат

Изкуственият интелект е дълбоко интегриран във всяко едно устройство от серията Galaxy S24. Мощният хардуер, върховите 8К камери, системата за охлаждане и стилът от друго измерение дават възможността на S24 Ultra да се възползва от пълния потенциал на Galaxy AI.

Клавиатурата на Samsung Galaxy S24 Ultra също е с AI, а това може доста да улесни живота ви. Особено, ако комуникирате с чужденци. Клавиатурата не просто проверява правописа ви, а директно ви предлага фрази, за да постигнете желания от вас тон и звучене. Естествено имате и наличен автоматичен превод на засега 17 езика. Ако изберете един от тях, то чатовете и мейлите ви ще звучат така, все едно той ви е роден.

Няма да е преувеличено да кажем, че Samsung Galaxy S24 Ultra е смартфон за дипломати от ООН. Едно от най-интересните AI нововъведения е възможността за гласов и текстов превод на разговор в реално време. S24 Ultra е личният ви преводач. Освен това може да настроите телефона така, че гласът да е мъжки или женски. Функцията Interpreter незабавно превежда казаното от събеседника ви - гласово или писмено. Това става без използването на мобилни данни или Wi-Fi.

Освен опцията за превод на разговори лице-в-лице, може да имате и автоматичен двупосочен превод на разговори по телефон.

Изкуственият интелект буквално може да направи разходките ви в чужбина по-приятни. За това помага и опцията Android Auto, която обобщава входящите съобщения и предлага подходящи отговори и действия, като например изпращане на очакваното време на пристигане и др.

Изкуственият интелект на телефона може да превърне не само ръкописните ви записки в приложението Note във вярно написан и подреден печатно набран текст. AI-асистентът може да транскрибира говор в текст. Само си помислите - диктувате, и пред вас буквите се набират сами.

Снимка: Samsung

Превод по телефон, на живо или онлайн. Писане на мейли и съобщения. Запазване на хотели в чужбина. Транскрибиране на глас в текст. Това е само едната страна на Galaxy AI. Сега ще ви разкрием и другата.

Изкуственият интелект е способен драстично да подобри изживяването ви зад камерата с телефона. Тук не говорим само за очакваните подобрения на качеството на снимките или предлагане на режими за заснемане.

Изкуственият интелект може да ви дава идеи за промяна на композицията и ремастериране на снимките. Може да ви помага за най-доброто споделяне на кадрите в социалните мрежи и какво ли още не.

Едно от най-интересните нововъведения е Generative Edit. Тук имаме генеративен изкуствен интелект, който може да запълва празнини в кадри и да създава промени. Когато снимката е изкривена, AI ще я подравни без загуба на детайл и резолюция, като запълни рамките. Когато се налага предмет да бъде леко преместен в перфектната позиция, AI дава възможност на потребителите да коригират позицията му и създава идеално преливащ се фон, който запълва празното място.

Искате да превърнете заснето видео в пълнокръвен слоу-моушън клип, на помощ ви идва Instant Slow-mo. Изкуствен интелект генерира допълнителни кадри, за да забави плавно моментите, които изискват по-подробен преглед. Така преобразуването на обикновен в слоу-моушън клип е коренно различно, от предлаганото досега.

С изкуствения интелект може да превърнете дори снимка в кратко видео, подобно на таймлапс.

Трябва да отворим скоба, че генеративният изкуствен интелект е в процес на развитие и възможностите му само ще растат. С всеки следващ ъпдейт те ще стават все по-големи.

Междувременно, Samsung се ангажира с това да предоставя цели 7 години ъпдейти по операционната система и сигурността на вашия Galaxy S24 Ultra. Този впечатляващ срок показва и колко е времето, с което може спокойно да ползвате вашия смартфон.

На практика S24 Ultra ще е актуален до началото на идното десетилетие.

Снимка: С. Гогов, Dir.bg

Предлагане и цена

Официалните продажби на Samsung Galaxy S24 Ultra започват на 31 януари. Устройството е налично при телеком операторите, Технополис, Техномаркет, Зора, Samsung Experience Store и други вериги в четири разцветки - Сив титан, Черен титан, Лилав титан и Жълт титан.

Ценовата листа започва от около 2600 лева за версията с 256GB, за да достигне до 3499 лв. за версията с 1TB вътрешна памет.

Повече за устройството може да научите тук >>>

С подкрепата на: Samsung