Това е с близо 8% повече спрямо предишния рекорд от 58,8 милиарда долара през 2010 г., съобщи Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA), което публикува изследването.

В района на Азия-Тихоокеания, който включва няколко бурно развиващи се икономики като Китай, използването на пиратски софтуер също е струвало на индустрията рекордните 21 милиарда долара миналата година, с 12% повече спрямо 2010 г., отбелязва BSA, цитирана от АФП и БГНЕС.

Бурно развиващите се пазари имат среден процент на пиратски софтуер от 68%, изпреварвайки значително средните за света 42% и 24% в зрелите икономики, показва изследването, основаващо се на анкета сред около 15 000 собственици на компютри в 33 пазара. Тези пазари съставляват 82% от глобалния пазар на персоналните компютри.

"Бурно развиващите се икономики, които в последните години бяха двигателната сила зад пиратския софтуер, сега решително изпреварват зрелите пазари по процент на растеж", се отбелязва в изследването, осъществено през януари и февруари.
"Те са приели 56% от доставките на нови персонални компютри в света през 2011 г. и сега те съставляват над половината от всички използвани персонални компютри. Поради това бурно развиващите се икономики продължават да съставляват огромно мнозинство от глобалното нарастване на търговската стойност на пиратския софтуер", отбелязват авторите на проучването.

Китай е на първо място по софтуерно пиратство в Азия с компютърни програми за близо 9 милиарда долара, придобити нелегално през 2011 г., спрямо 2,65 милиарда долара за пазара на легален софтуер. Макар САЩ да имат най-големия пиратски пазар на стойност 9,8 милиарда долара, те имат и най-големия пазар на легален софтуер в света, като продажбите възлизат на повече от 41 милиарда долара, отбелязва BSA.

Базираното във Вашингтон Сдружение на издателите на бизнес софтуер е организация с идеална цел, която работи за защитата на авторските права, а сред членовете й са някои от най-големите технологични компании, включително Apple, Microsoft, Symantec и Adobe.