Three Square Market започна да вгражда чипове в своите служители с цел да направи плащанията по-бързи и да добави редица други възможности. Шефът на компанията Тод Уестби поясни в интервю за KSTP, че микрочиповете могат да заменят телефонните платежни системи и кредитните карти, предава technews.bg.

Това е следващото нещо, което ще се случи неизбежно, и ние искаме да бъдем част от него, казва Тод Уестби. Компанията разработва софтуер за търговски центрове с киоски, които обикновено се намират в офис комплексите.

Хората с вграден чип в ръката могат по-лесно да упълномощават плащанията за избраните продукти, като просто подадат ръката си за сканиране към киоска, подобно на плащането с телефон. Имплантирането на чипа с размер на зрънце ориз между палеца и показалеца става само за няколко минути.

В допълнение към по-бързите плащания, имплантирането на микрочип в ръката има и редица други предимства, като например бързо логване в компютрите и предоставяне на достъп до сградата, като на всеки чип може да бъде присвоено специфично ниво на достъп.

Микрочипът струва само 300 долара и очевидно повечето от служителите са склонни да го имплантират в себе си, въпреки очевидните рискове, които включват GPS проследяване. Данните са сигурни и криптирани, посочват от компанията.

Тод Уестби уверява, че технологията няма да се ползва за следене на служителите, макар че не е ясно дали самите чипове позволяват подобна функция. Ако все пак такава функция е налична, би било много лесно да се проследява всяка стъпка на служителя с помощта на чипа.

Засега нито един служител на Three Square Market не е задължен да си сложи чип-имплант. Новата придобивка ще получат още тази седмица 50-на служители на компанията, които доброволно са пожелали това.

Скептиците иронизират, че явно плащането или отварянето на врата са доста трудноемки дейности, щом трябва да се улесняват с чип в тялото. Според тях, цената на този "комфорт" е доста по-голяма от 300 долара - сумата, за която се купува чипът.