Незадължителна актуализация на Windows 10 отваря пътя за окончателната "смърт" на Flash, която според плановете на всички разработчици на софтуер ще настъпи през 2021 година, предава technews.bg.

Ъпдейтът под номер KB4577586 премахва Adobe Flash от Windows 10 и предотвратява повторното инсталиране на плейъра. По-конкретно, премахва се само Flash версията, включена в Windows 10, а не самостоятелните версии, които потребителите са инсталирали сами, нито Flash от Microsoft Edge или други браузъри, уточнява Engadget.

Microsoft ще прекрати поддръжката на Flash в Windows 10 официално в края на тази година, без допълнителни актуализации за Internet Explorer 11 и старата (не-Chromium) версия на Edge до декември. Новият Edge ще загуби поддръжката на Flash през януари 2021 г.

"Пускаме тази актуализация за премахване [на Flash] преди края на поддръжката, за да помогнем на клиентите да тестват и валидират своята среда за всяко въздействие, което може да възникне от премахването на Adobe Flash Player", пояснява Microsoft.

Миналия месец Microsoft публикува график за спиране на поддръжката на Flash, като уточни, че инструментът за премахване на Flash ще се превърне в незадължителна актуализация в Windows Update до началото на 2021 г. След няколко месеца той ще се превърне в препоръчителна актуализация.

През лятото на 2021 г. Microsoft ще премахне свързаните с Flash рамки за разработчици, груповите правила и потребителските интерфейси от наследените Edge и IE11. Това ще стане чрез кумулативни актуализации на множество версии на Windows, включително Windows 10 и 8.1.

Google също прекратява поддръжката на Flash в браузъра Chrome, като това ще се стане факт до декември 2020 г. На всичкото отгоре, самата Adobe прекратява разработката на Flash през 2020 г. и скоро ще разкрие как точно потребителите да деинсталират плейъра.