Изглежда, че в ИТ индустрията предстои нов преходен период - към Arm архитектура. Финансовият директор на AMD заяви, че компанията е готова да създаде чипове на база Arm, отчасти защото клиентите го искат.

"Имаме много добри отношения с ARM. И разбираме, че нашите клиенти искат да работят с нас по този конкретен продукт, за да предложат решения. Готови сме да продължим напред и да направим това, въпреки че вярваме, че x86 е доминиращата сила в тази област", заяви Девиндер Кумар, цитиран от Tom"s Hardware.

Все още няма подробности за намеренията на AMD, но след това, което Apple направи със своята SoC M1, е малко вероятно други големи играчи на пазара да гледат тенденцията отстрани.

И в момента AMD използва архитектурата Arm, но не в производителните решения. Такъв например е процесорът AMD Secure Processor. Преди него компанията също имаше планове за подобни продукти. През 2014 г. AMD обяви ядрото K12 на база Arm, но проектът в крайна сметка беше прекратен.

Все пак сървърни процесори Opteron A1100, базирани на архитектурата Arm, се появиха на пазара през 2016 г., макар и със закъснение.