Су-57 е медийна звезда, но няколко красиви кадри не създават флотилия от изтребители - заради това самолетът продължава да има изключително маргинална роля във военните възможности на Москва, пише The National Interest.

Според анализаторите най-големият проблем на Су-57 са неговите изключително малки количества. САЩ буквално има стотици стелт самолети, а Русия - около 12.

Вижте как изглежда Су-57 >> >> >>

Икономическата ситуация в страната и разпиляването на ресурси в поддържането на 5 поточни линии, които правят Су-57, Су-35, Су-34, Су-30 и МиГ-29 са причината за военното изоставане на Москва. Според изданието за 2018 г. Русия се е сдобила с около 100 нови и ъпгрейднати самолета, а САЩ - с 400.

Ограниченията над военния бюджет на страната най-вероятно ще накарат Русия да даде преимущество на Су-35 пред Су-57, смятат анализаторите.

Вижте как изглежда Су-35 >> >> >>

Военният експерт Дейв Мажумдер от същото издание заяви преди време, че руският изтребител от пето поколение Су-57 е "хабене на ресурси", а от Кремъл може би също са разбрали това.

"Москва първоначално закупи само 12 бройки от Су-57, които ще бъдат доставени през 2019 г. Става дума за първата серия на самолета, като от нея ще бъдат поръчани по-малко от 60 бройки", заявява Мажумдер.

Причината руснаците да не са особено ентусиазирани от закупуването на големи количества от самолета се крият в двигателите му, които са същите като тези на Су-35.

В следствие на еднаквите реактивни агрегати Су-57 може да носи сходно количество оръжия и има сходна максимална скорост със Су-35, предлагайки малко по-ниска радарна видимост, за сметка на доста по-високата си цена.

Русия разработва нов двигател, но все още не е ясно колко по-добър е той.

Вижте кой е "бащата" на най-модерния американски самолет F-35 >> >> >>