Астронавтът на НАСА Виктор Глоувър разговаря с холивудския актьор Том Круз, за да го подготви за това какво наистина е да прекарваш времето си на борда на Международната космическа станция (МКС). И явно това е свързано, освен с всичко друго, с неприятна миризма.

Глоувър, който беше част от първата оперативна мисия на екипажа до МКС на борда на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX през ноември 2020 г., даде на актьора няколко насоки какво да очаква. Припомняме, че Круз си партнира със SpaceX за един от първите екшън филми, които ще бъдат заснети в космоса.

В подкаста на НАСА The Body in Space - първоначално записано през ноември, но публикуван в петък - Глоувър сподели някои подробности. "Когато за първи път стигнете до космическата станция, ще усетите миризмата най-силно. После свиквате с нея", заяви той. И добави: "Когато влезете в модула, има оборудване за силови тренировки, там е и банята. И това място мирише на съблекалня."

Виктор Глоувър също така предупреди Круз, че разходките в космоса не са особено леки и приятни. "Вие се движите наоколо костюм, който може да тежи изключително много и рядко използвате краката си", посочи той пред актьора. "Това е като да изтичаш два маратона, но на ръце през цялото време."