Американският предприемач Бил Гейтс придоби контролния пакет във веригата хотели Four Seasons. Любопитното е, че освен хотели по целия свят, веригата притежава и два хотела в Русия - хотел "Москва" до Червения площад и "Лъвския дворец" в Санкт Петербург, предава technews.bg.

Московският хотел на Four Seasons се намира в непосредствена близост до Кремъл, докато "Lion Palace" в центъра на Санкт Петербург е на няколко крачки от Исакиевската катедрала.

Инвестиционният фонд на Бил Гейтс Cascade Investment е придобил 23,75% дял във Four Seasons за 2,21 млрд. долара, според Уол Стрийт Джърнъл. По-рано фондът на Гейтс притежаваше 47,5% от компанията, а след последната сделка делът му във Four Seasons се увеличи до 71,25% и вече е мажоритарен собственик.

Саудитският принц ал-Валид бин Талал е продал своя дял в хотелската верига на Бил Гейтс. Неговата компания Kingdom Holding сега притежава 23,75% от акциите, а 5% остават при основателя и председател на съвета на директорите на Four Seasons - Изадор Шарп.

Four Seasons е оценен на 10 млрд. долара към момента на придобиването. През последните няколко години Kingdom Holding е получила много предложения за закупуване на дял, но фирмата е чакала подходящ инвеститор.

Хотелската верига е основана в Канада през 1960 г., със седалище в Торонто. В момента тя се състои от 121 хотела и курорта и 46 резиденции. Според Forbes, през 2018 г. приходите на Four Seasons Hotels от наеми на стаи в Русия възлизат на 32 милиона долара.