Появи се нов стартъп за изграждане на роботизирани аванпостове близо до Луната. И начело стои бивш ръководител на Американската космическа агенция.

Стив Юрчик, бившият администратор на НАСА, е съосновател на компания за търговска космическа инфраструктура, наречена Quantum Space. Целта ѝ е да изгради система от роботизирани аванпостове в т. нар. цислунарно пространство или региона между Земята и Луната.

Планираната инфраструктура ще подпомогне бъдещи обществени и частни пътувания до лунната повърхност. Мисиите ще могат да разполагат спътници, да съхраняват полезен товар, да зареждат космически кораби и да създават комуникационни връзки от спътника до нашата планета.

"Ние целим да премахнем бариерите за използване на пространството, за да предоставим повече наука, повече данни и информация, да засилим националната сигурност и да ускорим търговските дейности". Това заявява в прессъобщение Юрчик.

Идеята за аванпостове, които да функционират като "бензиностанции по магистралата", определено не звучи зле. И тъй като НАСА вече работи по мисията си "Артемида", чиято цел е заавръщане на Луната, несъмнено ще виждаме доста мисии до земния спътник в бъдеще.