Tesla изглежда не е единствената в портфолиото на Илон Мъск, която има проблеми със сексуалния тормоз. Жени, които преди това са работили в SpaceX, включително инженерът Ашли Косак и четирима други, обвиниха частната космическа компания, че не е направила нищо, за да спре този проблем.

В интервю пред The Verge беше разкрито, че мъжкият персонал е отправял многобройни непристойни коментари и физически контакти към колежките си. Косак твърди, че един колега е стигнал дотам, че е посетил дома ѝ и се е опитвал да я докосва.

В същото време бившата стажантка Джулия Кроули Фаренга, която съди SpaceX през 2020 г., споделя, че служител от мъжки пол я е спрял да бъде наета за постоянно, след като тя е съобщила за контролиращото му поведение. Бившите служителки заявяват, че SpaceX не е предприела никакви действия за справяне с тези проблеми, въпреки че жените са съобщавали за тези инциденти.

Президентът на компанията Гуин Шотуел заяви пред The Verge, че е запозната с оплакванията на Косак. По думите ѝ, отделът по човешките ресурси ще проведе както вътрешни, така и независими одити на своите практики на работното място.

Всички засегнати жени посочват проблемите на лидерството и фирмената култура, която дава приоритет на изпълняването на задачите пред благосъстоянието на служителите. Илон Мъск разглежда инженерите като ресурс, който трябва да работи неуморно, а не като хора, за които трябва да се грижи, отбелязва още Косак.