Частна компания от Русия е готова за серийно производство на ракетен двигател с течно гориво и метеорологична ракета за многократна употреба, съобщават медиите в страната, предава technews.bg.

NSTR Rocket Technologies е разработила двигател с кодово име 11KD01ZH, който използва като гориво бял спирт и азотен оксид. Конструкцията предвижда пиротехническо запалване.

Вижте как изглежда частният руски ракетен двигател >> >> >>

Според официално изявление на компанията, цикълът на изпитания на двигателя вече е завършен. Тествани са четири модификации на двигателя, направени както по традиционните методи от неръждаема стомана, така и със смесителна глава, отпечатана на 3D принтер от кобалт-хром-молибденова сплав.

Конструкцията на двигателя, включително смесителната глава, е разработена напълно от специалистите на NSTR. Някои модификации позволяват използване на метални и композитни разширения на дюзите за увеличаване на ефективността на големи височини. Тягата в различните конфигурации варира от 35 до 320 кгс.

Двигателят е готов за серийно производство - по план то трябва да започне до края на годината. Разработката може да се използва в ултра-леки ракети и в учебни стендове за подготовка на студенти от специализирани университети.

NSTR Rocket Technologies обяви също планове за създаване на ракета за многократна употреба, която може да носи около 10-15 кг оборудване за метеорологични измервания, научни и технологични експерименти на височина 130 км.

Тестовете на метеорологичната ракета трябва да започнат тази година, но първите варианти ще бъдат за еднократна употреба, уточняват от разработчика.