Въвеждането на ChatGPT на OpenAI може да ускори процеса по създаването на комерсиален аватар на вече починали хора, твърди шеф от Силициевата долина.

"Изкуственият интелект напредва изключително бързо", заявява главният изпълнителен директор на Somnium Space Артур Сичов. Компанията му в момента работи върху разработването на режим "Живей завинаги". По същество това е метавселена, в която аватарите ви ще могат да живеят завинаги.

Фирмата на Сичов изисква огромен набор от лични данни. На тяхна база те създават ваше цифрово копие.

"Буквално, ако умра - и имам събрани данни - хората могат да дойдат или моите деца, те могат да влязат и могат да разговарят с моя аватар, с моите движения, с моя глас", каза Сичов пред Motherboard в интервю от преди година.

Липсващата съставка в схемата на Сичов е мощният изкуствен интелект. Сега обаче той е наличен. Чатботът ChatGPT може да оживи аватарите на компанията, защото ще е зареден с огромна база от лични данни - включително чатове и записи от обаждания. Изкуственият интелект ще следва модел на поведение и начин на изразяване, който е извлякъл от събраните данни. Така аватарът може да прилича на повече на своя първообраз.

Начинанието на Somnium Space предизвиква доста спорове. Някои твърдят, че компанията има за свой бизнес модел "спекулирането със скръбта на близките" и "фалшивите обещания за безсмъртие". Дейността й обаче не нарушава закона и е много вероятно в близкото бъдеще да видим AI-генерирани симулации на починали хора.