Изкуственият интелект DeepMind е помогнал за откриването на нова математическа  формула за неразрешена преди това уравнение. DeepMind е открил и връзка между различни области на математиката, изяснена чрез изучаване на структурата на възлите.

Досега нито един изкуствен интелект не е можел да работи с доказателства на теореми. Освен това DeepMind се е справил с математическите данни без необходимост от вкарване на данни и намеса на човека.

По-рано тази година съоснователят на DeepMind Демис Хасабис обяви стартирането на Isomorphic Labs. Проектът ще използва машинно обучение за идентифициране на лечения на заболявания, които досега са убягвали на изследователите. Отделно, лабораторията е наблегнала на работата си в областта на прогнозирането на времето, моделирането на материали и изчисляването на атомната енергия.

Междувременно DeepMind успя да се научи сам на игрите StarCraft II и Го, където победи някои от най-добрите играчи в света.

"В DeepMind вярваме, че изкуственият интелект вече е достатъчно развит, за да има основополагащо въздействие за ускоряване на научния прогрес в много различни дисциплини", каза специалистът по машинно обучение на DeepMind Алекс Дейвис.

"Чистата математика е един пример за такава дисциплина и се надяваме, че нашата работа може да вдъхнови други изследователи да разгледат потенциала на AI като полезен инструмент в тази област", допълва Дейвис.