Да управляваш роувър по повърхността на друга планета по принцип си е достатъчно трудно и не случайно само една държава го е правила до сега. Но да го правиш от дома си "по чехли" е дори още по-голямо предизвикателство.

Точно такъв е случая с марсохода Curiosity на Американската космическа агенция NASA, чиито служители обявиха, че в условията на социална изолация заради пандемията се налага да го управляват в домашни условия.

Вижте селфита на марсохода "Кюриосити" >> >> >>

 

Агенцията публикува информация за това как се адаптира към изискванията за дистанциране на нейните служители. И със сигурност на нейния екип не му е лесно, предвид комплексните задачи, които изпълнява.

Хора, които по традиция работят в едно огромно помещение, споделяйки своите екрани и данни, сега са принудени да споделят същата информация в чата. Видеоразговорите, включително и по няколко наведнъж също не са изключение. Мощните компютри в самата агенция са заменени от лаптопи и "облачни" услуги.

В тази сложна обстановка на екипа се е наложило да се оправя и с Curiosity, след като роувърът е достигнал скала и е взел проба от нея. А вие какво правихте през днешния ден?