Финландски стартъп произвежда протеин от въздуха
Екипът цели създаването на безмесен шницел и йогурт без мляко
Финландски технологичен стартъп се надява да произвежда протеин от въздуха и малко добавки, който да се използва за здравословни напитки, йогурт, и дори безмесен шницел, съобщи Ройтерс.
Стартъпът Solar Foods е получил почти 25 милиона евро държавно и частно финансиране, за да комерсиализира продукта Солейн (Solein) - жълтеникава подобна на брашно съставка, която съдържа 65 процента протеин, произведен в миниатюрен биореактор в лабораторията. Брашното се стрива от течен микроорганизъм, който се произвежда с електричество от въглероден двуокис, извлечен от въздуха, вода, микроби и хранителни вещества.
За да има успех продуктът, той трябва да използва възобновяема енергия и да бъде намерен устойчив начин за производство на азот, каза проф. Рета Кивела от университета в Хелзинки.
Освен това брашното трябва да изглежда по-апетитно в сравнение с растителните протеини, които често са зърнисти и горчиви.
Производството на лабораторния протеин във всички случаи е по-екологично от производството на месо.
Solar Foods се надява да пусне лабораторния протеин на пазара през 2023 г.
Food made out of thin air. That is what Finnish startup Solar Food is offering as an alternative to meat and milk https://t.co/Ze68Ohaemi pic.twitter.com/NXeAlArzQm
— Reuters (@Reuters) March 10, 2021