Финландски стартъп произвежда протеин от въздуха | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Финландски стартъп произвежда протеин от въздуха 2
Снимка: Solar Foods

Финландски стартъп произвежда протеин от въздуха

Екипът цели създаването на безмесен шницел и йогурт без мляко

| Редактор: Стоян Гогов 34 2030

Финландски технологичен стартъп се надява да произвежда протеин от въздуха и малко добавки, който да се използва за здравословни напитки, йогурт, и дори безмесен шницел, съобщи Ройтерс.

Стартъпът Solar Foods е получил почти 25 милиона евро държавно и частно финансиране, за да комерсиализира продукта Солейн (Solein) - жълтеникава подобна на брашно съставка, която съдържа 65 процента протеин, произведен в миниатюрен биореактор в лабораторията. Брашното се стрива от течен микроорганизъм, който се произвежда с електричество от въглероден двуокис, извлечен от въздуха, вода, микроби и хранителни вещества.

За да има успех продуктът, той трябва да използва възобновяема енергия и да бъде намерен устойчив начин за производство на азот, каза проф. Рета Кивела от университета в Хелзинки.

Освен това брашното трябва да изглежда по-апетитно в сравнение с растителните протеини, които често са зърнисти и горчиви.

Производството на лабораторния протеин във всички случаи е по-екологично от производството на месо.

Solar Foods се надява да пусне лабораторния протеин на пазара през 2023 г.

Финландски стартъп произвежда протеин от въздуха 2

Финландски стартъп произвежда протеин от въздуха

Екипът цели създаването на безмесен шницел и йогурт без мляко

| Редактор : Стоян Гогов 34 2030 Снимка: Solar Foods

Финландски технологичен стартъп се надява да произвежда протеин от въздуха и малко добавки, който да се използва за здравословни напитки, йогурт, и дори безмесен шницел, съобщи Ройтерс.

Стартъпът Solar Foods е получил почти 25 милиона евро държавно и частно финансиране, за да комерсиализира продукта Солейн (Solein) - жълтеникава подобна на брашно съставка, която съдържа 65 процента протеин, произведен в миниатюрен биореактор в лабораторията. Брашното се стрива от течен микроорганизъм, който се произвежда с електричество от въглероден двуокис, извлечен от въздуха, вода, микроби и хранителни вещества.

За да има успех продуктът, той трябва да използва възобновяема енергия и да бъде намерен устойчив начин за производство на азот, каза проф. Рета Кивела от университета в Хелзинки.

Освен това брашното трябва да изглежда по-апетитно в сравнение с растителните протеини, които често са зърнисти и горчиви.

Производството на лабораторния протеин във всички случаи е по-екологично от производството на месо.

Solar Foods се надява да пусне лабораторния протеин на пазара през 2023 г.