Германският антимонополен орган обяви, че е започнал разследване на Apple, за да установи дали компанията злоупотребява с господството си на пазара. По-рано стартираха подобни производства срещу други американски технологични гиганти, вкл. Facebook, Amazon и Google.

Въз основа на новите разпоредби на законодателството в областта на конкуренцията, насочени към големи технологични компании, германският Федерален орган за картелите (FCO) възнамерява да оцени през първата фаза на своето разследване дали Apple има доминираща пазарна позиция, съобщи Ройтерс.

"Въз основа на резултатите от първия етап, [FCO] възнамерява да оцени по-подробно конкретните действия на Apple за евентуални по-нататъшни производства", казват от ведомството. "В тази връзка получихме оплаквания относно потенциално антиконкурентни практики".

FCO уточнява, че една от жалбите е от асоциация на представители на рекламата и медиите. Тя засяга проследяването на потребителите с помощта на операционната система iOS 14.5 на Apple.

Говорител на Apple реагира на доклада от разследването: "Очакваме с нетърпение да обсъдим нашия подход с FCO и да проведем открит диалог по всеки от техните въпроси".