Google представи олекотена версия на Android 13 Go, в която са описани основните нововъведения в платформата, включително преработен потребителски интерфейс Material You с динамично оцветяване и системни актуализации, предоставяни директно в Google Play.

Преработеният потребителски интерфейс Material You предлага динамично оцветяване на елементите на потребителския интерфейс, което се генерира на основата на модела на тапета - потребителите ще могат да избират между четири автоматично генерирани оформления. За сравнение, пълната версия на Android предлага 16 схеми. Google демонстрира цветовите палитри на заключения екран и завесата за бързи настройки и те са почти идентични с интерфейса на новите телефони Pixel.

При плъзване надясно от началния екран вече се отваря лентата Discover (Открий), която предлага на потребителя избор от статии и друго съдържание. Индивидуалните настройки за известия и език за всяко приложение също са прехвърлени от пълната версия на Android 13 към олекотеното издание.

Може би най-важната нова функция на Android 13 Go е поддръжката на системните актуализации в Google Play (Project Mainline) - потребителите на платформата ще могат да получават критични актуализации за сигурност директно от магазина за приложения. В същото време разработчикът подчертава, че тази функция няма да се отрази на количеството налично пространство на устройството и е подходяща за евтини устройства, които са адресирани от по-лека версия на системата.

И накрая, Google актуализира системните изисквания за Android Go: от версия 13 минималното количество RAM е увеличено на 2 GB. Компанията също така се похвали, че вече има над 250 милиона активни устройства с Android Go месечно. Първите джаджи с Android 13 Go ще се появят на пазара през 2023 година.