Илон Мъск и свързани с него компании, са придобили хиляди декари земя в Тексас. Целта на милиардера е да създаде град, където служителите му да живеят и работят, пише Wall Street Journal.

Мъск разполага с около 14 000 декара земя, близо до столицата на щата Тексас - Остин. Планираният град е наречен Снейлбрук (Snailbrook). Името е препратка към талисмана на фирмата за тунели на Мъск, Boring Company.

Според доклада Мъск иска служителите в неговите компании Boring Co., Tesla и SpaceX "да могат да живеят в нови домове с наеми под пазарните цени". И трите компании имат големи производствени мощности близо до Остин.

Съобщава се също, че усилията на Snailbrook включват планове за изграждане на над 100 жилища, както и елементи като басейн и спортна зона на открито.

През 2020 г. Мъск обяви, че ще премести централата на Tesla и личната си резиденция от Калифорния в Тексас, обвинявайки разочарованието от ограниченията, свързани с коронавируса в Калифорния. Миналата година Tesla откри ново производствено съоръжение Gigafactory в Остин.

Парцелите за новия град са на стратегическо място в близост до най-дългата река изцяло в Тексас - Колорадо. Тя не трябва да се бърка с течащата в югозападната част на САЩ река със същото име.

Градът ще има пречиствателна станция за отпадни води, но все още няма информация дали ще има училище, детска градина и магазини. Много вероятно е той да функционира като "предградие-спалня". Така градът ще е социално и икономически зависим от близкия Остин.

Според закона на щата Тексас един град се нуждае от минимум 201 жители, преди да подаде заявка за регистрация. Следва процедура по одобрение, като молбата се разглежда от районен съдия. Окръг Бастроп все още не е получил заявка от Мъск или някое от дружествата му, заяви говорител.

Tesla, SpaceX и Boring Co. не отговориха веднага на искане за коментар по доклада на Wall Street Journal.