Индийската ракета-носител LVM3, която ще изведе в орбита космическия кораб "Гаганян" с първия национален екипаж, е готова, съобщи пред журналисти директорът на Центъра за пилотирани космически полети на Индийската организация за космически изследвания (ISRO), цитиран от "Таймс ъв Индия" и БТА.

Вижте снимки на най-мощната индийска ракета и скица на космическия кораб "Гаганян" >> >> >>

"Цялата работа по създаването на LVM3 за пилотиран полет е завършена. Ракетата-носител е практически готова", каза д-р Умамахесваран.

Говорейки на Симпозиума по космическа биология и биотехнологии той отбеляза също, че в началото на следващата година ще започне серия от изпитателни полети на прототипи на космическия кораб "Гаганян". Сред тях ще бъдат тестове на системата за аварийно спасяване на екипажа.

През август 2018 г. индийският премиер Нарендра Моди официално обяви, че страната му ще изпрати първия си космически екипаж в орбита до август 2022 г., когато Индия ще отбележи 75-годишнината от освобождението си от британско колониално управление. Името на проекта "Гаганян" означава "Небесен кораб". Първоначално беше планирано тримата членове на екипажа да прекарат в орбита от пет до седем дни, като група индийски астронавти премина подготовка в руското Звездно градче.

През ноември миналата година обаче ISRO съобщи, че заради коронавирусната пандемия, която спря по-голямата част от работата по проекта през март 2020 г., изстрелването на мисията "Гаганян" в орбита се отлага.

Схема на корабът "Гаганян"

Снимка: ISRO

"Гаганян" може да превозва 3-ма души в космоса, като има ресурс да остане самостоятелно с тях в орбита в продължение на една седмица. Свободното пространство в него е 8 m3. За сравнение обемът на "Союз" е 7,2 m3, а на Crew Dragon на SpaceX - 10 m3.

Ракетата LVM3 е модифицирана версия на GSLV III - най-мощната индийска ракета. Най-способният й вариант може да извежда 6 000 кг на ниска околоземна орбита и 2 500 на геостационарна. Тя работи с комбинация от горива, като страничните бустери са с токсичния асиметричен диметилхидразин, първата степен е твърдогоривна, втората отново е с диметилхидразин, а третата с течен кислород и водород. Един старт струва около 47 милиона долара.

Междувременно Европа се бави със създаването на Ariane 6. Ракетата трябва да може да изстрелва пилотирани кораби в космоса. Предишният проект за създаване на европейска космическа капсула вече е на над 10 години, но остана само на хартия. ЕКА обяснява това с необходимостта от наличието на сигурна и надеждна ракета, каквато трябва да бъде новата Ariane 6.

Индийската космическа програма е една от най-евтините в света, но вече има впечатляващ резултат - сателит около Марс и няколко мисии до Луната. С придобиването на пилотирани възможности Индия ще се присъедини към най-елитния космически клуб, съставен от САЩ, Русия и Китай.