Стартъпа Figure обяви, че нейният хуманоиден робот официално е направил първите си стъпки. Успехът идва на фона на $100 милиона начална инвестиция от основателя и главен изпълнителен директор Брет Адкок.

Малката компания обаче бързо успя да привлече още финансиране за разработките си. През май тя обяви общо $70 милиона инвестиции, като най-голямата част от тях идват от Parkway Venture Capital.

Може би най-важното име обаче е на Intel. Преди два дни компанията инвестира 9 милиона долара в създаването на хуманоидния робот. Освен това двете компании подписаха договор, който може да доведе до по-дълбоко партньорство.

Figure далеч не е единствената фирма, която в момента работи върху хуманоид с общо предназначение. Tesla, Apptronik и Open AI-backed 1X се стремят да се справят с този изключително труден проблем.

За разлика от плана на Tesla да направи робот за всички хора, подходът на Figure е преднамерен. Компанията се фокусира основно върху промишлени складови приложения.

Подреждане по рафтове, вземане и поставяне на кутии, сортиране и вършене на друга складова дейност - това са основните задачи пред робота Figure 01.

Възможностите му ще бъдат изпитани в реален склад пред 2024 година. Figure 01 има височина от 168 см, тежи 60 кг и може да повдига товари до 20 кг. Батериите му издържат 5 часа. Основният му двигател е изкуствен интелект, който се учи непрестанно и подобрява робота.

От Figure считат, че роботът им има дълъг път на развитие, за да може да се превърне в пълноценен складов работник до средата на този век.