Изследователи от Националния университет на Сингапур (NUS) и Intel Neuromorphic Research Community (INRC) демонстрираха обещаваща разработка с използване на невроморфен процесор за визуално и сензорно възприятие в роботиката, предава technews.bg.

Според участниците в проекта, въвеждането на тактилни способности може значително да подобри възможностите и функционалността на роботите, в сравнение със системите, базирани на визуализация. Невроморфните процесори превъзхождат традиционните в обработката на сензорни данни.

Човешкото усещане на допир е в състояние да разграничи повърхности, които се различават само по един слой молекули. Въпреки това повечето съвременни роботи са оборудвани само с машинно зрение. Изследователи от NUS твърдят, че изкуствената кожа може да усети докосване 1000 пъти по-бързо от човешката сензорна нервна система, като моментално разпознава формата, текстурата и твърдостта на предметите.

Робот с такава кожа лесно би могъл да се адаптира към промените, използвайки тактилни усещания за идентифициране и захващане на непознати предмети с необходимата сила. Способността за усещане и по-добро възприемане на околната среда са предпоставка и за по-тясно и по-безопасно взаимодействие между човек и робот, например в областта на грижата за пациента или автоматизирането на хирургични процедури.

Обработката на данните, подавани от сензорите на изкуствената кожа, се извършва в реално време от специализиран процесор с малка консумация на енергия, което позволява чипът да бъде поставен вътре в робота. Тази роля в проекта на NUS играе процесорът Intel Loihi.

Учените от Сингапур твърдят, че интелският невроморфен чип може да разпознава Брайлови букви с точност от 92%, използвайки 20 пъти по-малка мощност от стандартния фон-Нойманов процесор.

Освен това в друг експеримент изследователският екип показва, че Loihi обработва данните от сензорите с 21% по-бързо от високопроизводителен графичен процесор, като същевременно консумира 45 пъти по-малко енергия.