Септември е наситен с празници и мнозина използват почивните дни, за да заминат някъде на почивка - в България или някоя съседна държава. Дългият път с кола обаче крие някои потенциални проблеми и затова предварителната подготовка на возилото е добра идея.

Вярваме, че най-добрият начин да избегнем определени неприятни ситуации е като се погрижим предварително те да не възникнат. Излишно е да казваме, че доброто състояние на колата е ключово за приятното, комфортно и най-вече безопасно пътешествие. В тази връзка решихме да подберем няколко полезни съвета, свързани с правилната грижа за автомобила, и по-конкретно: как да го подготвим технически за дълъг път, така че да се насладим максимално на изживяването и да предотвратим възникването на рискови събития.

На първо място, обърнете внимание на гумите и на налягането в тях, като го измерите с манометър. Задължително преценете дали са подходящи за сезона и съобразете грайфера им. Можете да си позволите да ги оставите по-напомпани от обичайното предвид факта, че за дълъг път вероятно сте подготвили и повече багаж. Докато сме на тема гуми, не забравяйте да хвърлите едно око и на резервната такава и да се уверите, че е изправна.

След това можете да преминете към анализ на охлаждащата течност, моторното масло и течна субстанция за чистачките. Всички тези компоненти са жизненоважни за правилната работа на двигателя и за лекотата по време на шофиране. Двигателят сам по себе си е отделно звено, което вашата проверка трябва да включва, така че му отдайте и необходимото количество индивидуално внимание.

Проверете щателно всички светлини по автомобила си - от късите и дългите фарове, през мигачите, до стоповете. Сами осъзнавате колко ключов компонент от управлението на автомобила и цялостната интеракция на пътя представляват, така че им отдайте заслуженото.

Накрая, но не по важност, проверете и състоянието на важните допълнителни приспособления, свързани със сигурността - аптечката и пожарогасителя. За всеки случай проучете предварително за добри и надеждни опции за пътна помощ в региона, който смятате да посетите. Малко външна професионална помощ никога не е излишна в извънредни ситуации, напротив, може да ви спести доста главоболия и нерви.